Υπέρ του άρθρου για το άσυλο, ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση, κατά ψήφισε το ΚΚΕ και «παρών» το ΚΙΝΑΛ. ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 αποχώρησαν από την Ολομέλεια.

Ειδικότερα, σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο για το πανεπηστημιακό άσυλο, έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών».

Νωρίτερα είχε αποχωρήσει όλη η αντιπολίτευση με αφορμή δύο τροπολογίες που έφερε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύαη επέστρεψαν για την ψηφορφορία, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 που απείχαν.

Έτσι καμία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των τριών επίμαχων άρθρων δεν διεξήχθη καθώς είχε αποχωρήσει.

Ονομαστική ψηφοφορία έγινε στη βάση του αιτήματος του ΚΚΕ για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου χωρίς τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 που επίσης είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια.

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Κύριε Τσίπρα έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη στον κ. Πικραμμένο που τον διασύρατε;

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις αναφορές του για τον Παναγιώτη Πικραμμένο εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «επιλέξατε κ. Τσίπρα για άλλη μια φορά να αφήσετε υπονοούμενα εναντίον ανθρώπων (του κ. Πικραμένου) όπως κάνετε συνήθως και μετά εξαφανίζεστε. Έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη που τον διασύρρατε, αντί να χασκογελάτε;» διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο, λέγοντας ότι «μου ασκήσατε κριτική για τη σχέση μου με το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιάνεστε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα, αλλά δεν γράφτηκα ποτέ. Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί μια προοδευτική πολιτική. Το να μπορεί ένας φοιτητής να φοιτά στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουμε κάποιες διακρίσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τη διεθνή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων».

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι σήμερα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν νησίδες αριστείας, εξαιρετικοί καθηγητές και φοιτητές», είπε ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει όταν λέει πόσο καλή είναι η κατάσταση των πανεπιστημίων, αλλά κατηγορεί για τα πεπραγμένα τους τις προηγόυμενες κυβέρνησης. «Κάτι καλό θα έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναβαθμίστηκε το πανεπιστήμιο με τον δικό σας υπουργό, που έλεγε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά» είπε.

Σε σχόλιο για την κατάργηση του ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι ομάδες των μπαχαλάκηδων που εσείς υπερασπίζεστε πάνε και πλακώνουν στο ξύλο όποιον θέλουν με τον οποίο διαφωνούν».

Μητσοτάκης στη Βουλή: Μιλάμε για κατάργηση του ασύλου της ανομίας

«Παίρνω τον λόγο για να επισημάνω ορισμένες κρίσιμες πλευρές της θέσης μας για το πανεπιστημιακό άσυλο. Και νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε το θέμα, είναι να το δούμε με τη ματιά ενός απλού φοιτητή», είπε και συμπλήρωσε:

«Ας υποθέσουμε ένας νέος φτάνει στο πανεπιστήμιο με όρεξη. Στην αρχή θα νιώσει αμήχανα βλέποντας αγνώστους να μπαινοβγαίνουν. Περπατώντας στους βρώμικους διαδρόμους θα αναρωτηθεί ποιοι γράφουν στους τοίχους. Θα δει πως στο εργαστήριο έχει μπει λουκέτο λόγω καταλήψεων. Θα συμβιβαστεί. Μέχρι να φτάσει στο πτυχίο του θα έχει δει αίθουσες σε κατάληψη, ναρκωτικά να διακινούνται από χέρι σε χέρι. Αυτή είναι η πραγματικότητα του δημόσιου πανεπιστημίου που έχει γίνει καθεστώς. Μία κανονικότητα με κανόνα την παρέκκλιση».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε πως ο φοιτητής αν πάει στο εξωτερικό θα διαπιστώσει νιώσει αδικημένος και «θα συμπεράνει ότι η ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη είναι με την ομαλή λειτουργία. Και μετά πιθανότητα ο φοιτητής θα μείνει στο κράτος όπου τον υποδέχτηκε και να διηγείται στους ξένους φίλους του πως ξεκίνησε τις σπουδές του σε ένα πανεπιστήμιο που ίσχυε το άσυλο αλά ελληνικά».

«Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μία πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα. Η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της, να τα κρατήσει κοντά της», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής και σχολίασε πως «πρέπει να παραδεχτούμε πως οι χώροι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί. Στο ΑΠΘ διακινούνται δημόσια ναρκωτικά, υπάρχουν πυρομαχικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα που της δίνουν άσυλο όσοι αντιδρούν στη ρύθμιση. Πως είναι δημόσιο το πανεπιστήμιο όταν είναι αποκλεισμένο από το Δήμο;», είπε.

«Η ζωή στις σχολές πρέπει να αναπνέει τον αέρα του διαλόγου και να στηρίζετε στα θεμέλια του νόμου», τόνισε.

«Θέλουμε να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι της δημοκρατίας, οι άγνωστοι και τραμπούκοι εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει:

Γνώση. Γιατί μικροομάδες διαλύουν μαθήματα

Έρευνα. Ποιος εγγυάται πως μπορεί να διοργανωθεί επιστημονικό συνέδριο.

Πολιτισμό. Ιδρύματά μας είναι ιστορικά μνημεία και πρέπει να προστατεύονται

Θωρακίζει τον πολιτικό διάλογο. Μέχρι τώρα περιθωριακοί αποφάσιζαν με το έτσι θέλω να διαλύουν συνελεύσεις και φοιτητικές εκλογές. Είναι αντιδημοκρατικές αυτές οι πράξεις.

«Μιλάμε για κατάργηση του ασύλου ανομίας. Είναι δημόσιοι χώροι και σε περίπτωση κινδύνου στους δημόσιους χώρους όλοι καλούμε την αστυνομία. Όποιος θέλει ασυλία βοηθά στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας. Όσοι λένε πως η αστυνομία θα μπαίνει συνέχεια στα πανεπιστήμια, έχουν αποδεχτεί πως είναι φρούρια που έχουν κατακτηθεί που ανήκουν σε κάποιους άλλους, όχι σε καθηγητές και φοιτητές», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε στην δευτερολογία του στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ζήτησε εξεταστική για τη Novartis.

Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα αναφέρει πως θα ενημερώσει την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ για την κυρία Θάνου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του λέει:

«Μην ξεχάσετε αν ενημερώσετε την κυρία Βεστάγκερ για τον επιχειρηματία που έχει ένα κανάλι, 7 εφημερίδες και πλέον ελέγχει και το μοναδικό πρακτορείο διανομής του τύπου.

Να την ενημερώσετε επίσης και για τις οικογενειακές σχέσεις που έχετε μαζί του και θα καταλάβει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όργη Τσίπρα για τις σπουδές του

Την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε σχόλιο που άκουσε από τα έδρανα της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις σπουδές του με αφορμή το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως αποφοίτησε από ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι από ίδρυμα του εξωτερικού όπως ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο ΕΜΠ, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου και γνωρίζω την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκείνη την ώρα ακούστηκε ένα σχόλιο από τα έδρανα της ΝΔ που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού.

«Τι είπατε; Αναπαράγετε fake news. Αν βάλετε στο google “Τσίπρας” θα σας βγει μεταγραφή από την Βουλγαρία! Αναπαράγετε άθλια fake news. Είχα την τιμή να μπω στο πανεπιστήμιο με πανελλαδικές εξετάσεις. Σταματήστε λοιπόν να αναπαράγετε αθλιότητες!», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Έχετε εμμονή με ότι συμβολίζει διαχρονικά και ιστορικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Για ιδεολογική εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το ελληνικό Πανεπιστήμιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία έχει ιδεολογική εμμονή με το ελληνικό Πανεπιστήμιο για ό,τι συμβολίζει πολιτικά και πολιτισμικά, σημειώνοντας πως η κατάργηση της Νομικής σχολής της Πάτρας, αλλά και η μεταφορά της έρευνας στο υπουργείο ανάπτυξης αποδεικνύουν την «εμμονή».

Μάλιστα χαρακτήρισε «καφενειακή» την αιτιολογία για την κατάργηση της Νομικής σχολής στην Πάτρα πως ήδη υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι λέγοντας «και μηχανικοί άνεργοι υπάρχουν και γιατροί άνεργοι. Θα κλείσετε κι αυτές τις σχολές;»

Στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Θάνου «φωτογραφίζοντας» τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και στην υπόθεση του κ. Κοντολέοντα.

«Προσπαθώ αυτές τις μέρες να κατανοήσω τη σπουδή της κυβέρνησης να σπεύσει λίγο πριν τον δεκαπενταύγουστο μία διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό το επείγον που σας οδηγεί σε αυτή την πράξη», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.