«Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα, σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά αυτά του ευρωπαϊκού νότου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «θέλω να διαβεβαιώσω τον Χρήστο Στυλιανίδη, πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σκοπεύω να ηγηθώ της προσπάθειας ο μηχανισμός να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να μπορεί να συνδράμει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη» σχετικά με τον μηχανισμό RescEU.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμβολή και τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. «Εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης προς τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης, ο Επίτροπος τόνισε πως «αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού», ήταν «ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε συνάντηση το πρωί της Τετάρτης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στη συνέχεια και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό ήταν η βοήθεια που θα προσφέρει η Ευρώπη στην χώρα μας για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές και τα τραγικά αποτελέσματά τους, μέσω του μηχανισμού rescUE.

Συνάντηση με Θεοδωρικάκο

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Εύβοια, μετά από την χθεσινή επίσκεψή του στην περιοχή της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε τα εξής: «Χθες δόθηκε μια πάρα πολύ σκληρή μάχη. Το καλό είναι ότι η μάχη αυτή δόθηκε συντονισμένα από όλες τις δυνάμεις, από την πυροσβεστική, από την Αυτοδιοίκηση, τον Δήμο και την Περιφέρεια, που είχε μια ξεχωριστή συμβολή, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση και με τη βοήθεια των πολιτών που πολύ συγκροτημένα, ψύχραιμα και αποφασιστικά αντιμετώπισαν την όλη εξέλιξη- εκκενώθηκαν όπως ξέρετε τέσσερις οικισμοί- αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα. Δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινη ζωή και ευτυχώς δεν έχουν καταστραφεί σπίτια.Αυτό που έχει σημασία είναι στις δύσκολες στιγμές το κράτος να είναι κοντά στους πολίτες και να βοηθά με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει