Το Ελιζέ ανακοίνωσε χθες την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Εμμανουέλ Μακρόν, το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι πως την ίδια ημέρα ο γάλλος πρόεδρος θα υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να συζητήσουν το θέμα του Brexit, αλλά και τις κρίσεις στο Ιράν και τη Συρία. Θα έχει προηγηθεί μάλιστα συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τη Γερμανίδα Καγκελάριο μια μέρα νωρίτερα, στις 21 Αυγούστου κι ενώ η συζήτηση για το τι θα σημάνει στην Ευρώπη ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχει ανάψει για τα καλά.

Μάλιστα όπως τόνισε χθες εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βρετανία, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να βάλει «άμεσα» τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την Πέμπτη να παρουσιάσει στον Γάλλο Πρόεδρο το νομοθετικό έργο που έχει στα σκαριά και αφορά κυρίως τις μειώσεις στη φορολογία και την κινητροδότηση των επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων και θα συζητήσει μαζί του διμερή θέματα αλλά και τις εξελίξεις στην Νοτιονατολική Μεσόγειο. Στην ανακοίνωσή της η Γαλλική Προεδρία τονίζει εμφατικά το συμβολισμό της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεκινήσει από το Παρίσι την ευρωπαϊκή του περιοδεία, αφού προηγήθηκε ως είθισται η Κύπρος. “Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις”, σημείωνε χθες το Ελιζέ.

Στις αποσκευές του ο Πρωθυπουργός θα μεταφέρει το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τις διαβεβαιώσεις για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και της τήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος του 3,5%. Οι ρυθμίσεις που προβλέπουν τα δυο νέα νομοσχέδια, το φορολογικό και το αναπτυξιακό και θα νομοθετήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα ξεδιπλωθούν και στις επισκέψεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός. 

Μετά το Παρίσι θα ακολουθήσει η επίσκεψη στην Καγκελαρία και η συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ αλλά και η Χάγη, στις 2 Σεπτεμβρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.