Το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως “το αφήγημα αλλάζει” και η χώρα προκρίνεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή που βγαίνει από την 10ετή κρίση και τον υφεσιακό της κύκλο και βλέπει με αυτοπεποίθηση το μέλλον της. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά το γεγονός πως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί κεντρικό στόχο τετραετίας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η στρατηγική για να επιτευχθεί ο στόχος δεν περνάει μέσα από τακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά αντίθετα, μέσα από μια διαδικασία ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας της χώρας και κυρίως, μέσα από την πραγματική ανάπτυξη.

Σημαντική θεωρείται πάντως και η λεκτική στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα και στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την Τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον Γάλλο Πρόεδρο να δεσμεύεται πως η Ευρώπη και η Γαλλία θα απαντήσουν στις τουρκικές προκλήσεις. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μας και την επαγρύπνηση μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ε.Ε. και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε ‘αδυναμία’ στον τομέα αυτό», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.  Θετικά αποτιμάται και η δημόσια έκφραση της ανάγκης ενίσχυσης της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό, ζήτημα για το οποίο όπως παραδέχτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Ο Πρωθυπουργός φρόντισε επίσης να απευθύνει επενδυτική πρόσκληση σε Γαλλικές εταιρείες εξαγγέλοντας τις μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, καλώντας τους να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ που επιτεύχθηκε κατά την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και στη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Παρά την αρνητική πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και την αποδυναμωμένη πολιτικά Άνγκελα Μέρκελ, ο επόμενος στρατηγικός στόχος για το Πρωθυπουργικό επιτελείο είναι μια αντίστοιχη καλή παρουσία στην Καγκελαρία την ερχόμενη εβδομάδα, που θα πιστοποιήσει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ξένων, όχι λόγω της προθυμίας της να εφαρμόσει όσα της ζητηθούν, αλλά λόγω του ότι τα ίδια τα στελέχη της πιστεύουν στην ανάγκη πραγματικής μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κύκλος των διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κλείσει στη Χάγη στις 2 Σεπτεμβρίου αλλά θα ξανανοίξει στις 24 Σεπτεμβρίου με την μετάβασή του στις ΗΠΑ. Εκεί θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και θα έχει την ευκαιρία να στρώσει το έδαφος για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο που θα έρθει στην Αθήνα στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δυο χωρών. Οι αναβαθμισμένες σχέσεις των δυο χωρών πιστοποιούνται από το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, με την Αθήνα να επιθυμεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, μέσα στον επόμενο χρόνο.