Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου και σχετικά με την απλή αναλογική «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σεβαστεί αυτά που ορίζει το Σύνταγμα. Δεν θα επιτρέψουμε συνταγματικές ακροβασίες και θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, όπως κάνουμε πάντα».

Όσον αφορά την ψήφο των ομογενών πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν στο Reader.gr πως η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η μοναδική που μελέτησε το θέμα και εκπόνησε ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού:

«Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση που έβαλε στο τραπέζι την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, πήρε την πρωτοβουλία κι έφτιαξε μια διακομματική επιτροπή, με την συναίνεση όλων των κομμάτων, στην οποία συμμετείχαν και καταρτισμένοι επιστήμονες, καθηγητές και ειδικοί. Ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε ουσιαστικά. Από το 2001 μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει καμία τέτοια πρωτοβουλία. Η διακομματική επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στο αρμόδιο τότε υπουργείο, των Εσωτερικών υπό τον Αλέξη Χαρίτση κι εκείνος με τη σειρά του το κατέθεσε στον επόμενο υπουργό για να αξιοποιηθεί.

Από κει και πέρα οποιαδήποτε κουβέντα για το πόρισμα και τα συμπεράσματα του μπορεί να τεθεί στο τραπέζι. Διαβάζουμε όμως πως η κυβέρνηση κινείται σε ένα άλλο, τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Δεν “πατάει” κάπου ώστε να υπάρξει πλαίσιο συναίνεσης, μία βάση πάνω στην οποία να μπορούμε να προχωρήσουμε».