Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής του με συντριπτική πλειοψηφία και με 4 «ναι» έναντι δύο «όχι», το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν. 

Ακόμα από την Ολομέλεια της Βουλής, υπερψηφίστηκε από όλους εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που δήλωσε «παρών» και η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την άρση από 1ης Σεπτεμβρίου των capital controls.

«Πρώτη φορά βλέπω μια σοβαρή συζήτηση να ολοκληρώνεται έχοντας τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας αναγνωρίζοντας ότι το νομοθέτημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που υπήρχαν» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι την τροπολογία για την άρση των τραπεζικών κεφαλαιακών περιορισμών δεν θα την έκανε δεκτή «αν δεν αφορούσε την ελληνική οικονομία και τους πολίτες» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε το συντομότερο δυνατό τη πρακτική των τροπολογιών».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε τη συναινετική διάθεση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας δεκτές όπως είπε, πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο από το κόμμα του όσο και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως ένα θετικό μέτρο χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την άρση των τραπεζικών κεφαλαιακών περιορισμών από 1ης Σεπτεμβρίου.

Για «πομπώδη εξαγγελία που εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιηθεί η πολιτική της με τις επώδυνες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα», χαρακτήρισε την κατάργηση των capital controls o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εντυπωσιασμού και τόνισε ότι έκανε πλέον κανόνα της το «κατεπείγον», θέλοντας να καλύψει βιαστικές της ενέργειες, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο οι τράπεζες να φακελώνουν πολίτες, ενώ οι τελευταίοι πλήρωσαν για να τους σώσουν.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο, καταψηφίζει τα προβληματικά άρθρα 14 και 16.