Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τoυ Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιου για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσου παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον κ. Πασχαλάκη το εξαιρετικής σημασίας έργο της πρωτοβουλίας και συζητήθηκαν προτάσεις και δράσεις η υλοποίηση των οποίων, με τη στήριξη της κυβέρνησης, θα ενισχύσει την ασφάλεια των πολιτών στο υδάτινο στοιχείο μειώνοντας την επικινδυνότητα που ανέκαθεν αυτό παρουσιάζει.

Κατά το νέο σχολικό έτος το Safe Water Sports θα εγκαινιάσει την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού ενημερωτικού-ψυχαγωγικού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού με σκοπό μαθητές σχολείων να το επισκέπτονται δωρεάν και να ενημερώνονται μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων για τη συμπεριφορά τους και την ασφάλεια στη θάλασσα. Συζητήθηκε η θεσμοθέτηση Ημέρας πρόληψης θαλασσίων ατυχημάτων στην οποία θα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία με τη συνεργασία και την αρωγή της πρωτοβουλίας.

Εξετάστηκε η πρόταση για την αναθεώρηση της Υπουργικής Απόφασης για τα μέτρα ασφαλείας στις πισίνες ξενοδοχείων ενώ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων και το ζήτημα εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας ταχυπλόου. ΣΕ συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η πρωτοβουλία θα αναλάβει να αναλύσει τα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος που έχει εγκατασταθεί σε όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας και να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για την ασφάλεια των πολιτών και των τουριστών.

Παράλληλα αποφασίστηκε να υιοθετηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και να μελετηθούν όλα όσα θα προταθούν από τον κ. Πασχαλάκη έτσι ώστε το επόμενο καλοκαίρι να βρει τη χώρα μας πιο έτοιμη για την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει την ανάδειξη της πρωτοβουλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Νομίζω ότι και με τους πνιγμούς που είχαμε και φέτος, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη να έχουμε μια συνολική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, γι’ αυτό και έχουμε εδώ και τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά θέλω προσωπικά -για άλλη μια φορά- να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας, η οποία αποδεικνύει ότι η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί πολλές φορές να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά, ενδεχομένως, πολύ πιο φθηνά απ΄ ό,τι το ίδιο το κράτος, γι’ αυτό και είμαστε εδώ να στηρίξουμε την πρωτοβουλία και να καλέσω όλες και όλους να κατεβάσουν στο κινητό τους την εφαρμογή Safe Water Sports, γιατί πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ χρήσιμη πληροφορία για όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτό το ζήτημα και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε»