Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θανάσης Μπούρας απέρριψαν το αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε την αναβολή της καθώς εκκρεμεί η εξέταση από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, του αιτήματος αναστολής που είχαν καταθέσει, η πρώην πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου και Άννα Νάκου, ζητώντας να παγώσει η έκπτωση τους, στην οποία οδήγησε η ψήφιση του νόμου για το ασυμβίβαστο.

Σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί η αίτηση τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής ενώ στις 30 Αυγούστου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η αίτηση αναστολής και τον Δεκέμβριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που επίσης έχουν καταθέσει. «Είναι αυτονόητη η υποχρέωση σεβασμού μας προς την δικαστική εξουσία να μην προκαταλάβουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενόψει της εξέτασης του αιτήματος αναστολής που έχει κατατεθεί από την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου. Όταν μια πράξη έχει πλήρως εφαρμοστεί δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση της αναστολής. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως δείγμα σεβασμού προς τη δικαιοσύνη και τον εαυτό μας αλλά και στα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, αιτιολογώντας το αίτημα του για αναβολή της συνεδρίασης.

«Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 49Α εμείς λειτουργούμε ως Επιτροπή Θεσμών. Δεν είμαστε κυβέρνηση. Είμαστε μέλη μιας Επιτροπής που διατυπώνει γνώμη. Πρέπει εντός 5 ημερών από την υποβολή των βιογραφικών σημειωμάτων να συνεδριάσει και εντός 4 ημερών από σήμερα να διατυπώσει την έκθεση της περί των προτεινομένων προσώπων στην οποία θα καταγραφεί και η άποψη της μειοψηφίας. Η κυβέρνηση είναι η επισπεύδουσα και ο υπουργός επισπεύδων», ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Θανάση Μπούρα.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που απέρριψε τις αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε τελείως αντίθετοι στην πρόταση σας γιατί εμείς περιμέναμε την έκφραση γνώμης από το ΣτΕ επί του αιτήματος της προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η κ. Θάνου το οποίο όμως απερρίφθη. Αναγκαστικά προχωρήσαμε γιατί η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα πάρει το λιγότερο 2 με 4 μήνες και αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, και το κράτος και η αγορά θα έμεναν χωρίς λειτουργούς. Θα δημιουργούσαμε ένα τεράστιο κενό εξουσίας. Ασφαλώς πρώτα απεφάνθη το ΣτΕ και μετά προχωρήσαμε στο διορισμό».

«Αυτό που ζητάτε εσείς είναι να αφήσουμε τους επόμενους μήνες σε αδράνεια την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η διαδικασία θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.