Το… 2ο ημίχρονο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, (αφού συνεδρίασε και χθες) θα περιλαμβάνει αρκετή πολιτική συζήτηση και θα καθοριστεί η πορεία που θα έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέλλον, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και οι εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, ενώ θα συζητηθεί επίσης το ύφος αλλά και το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζει το γεγονός πως στην πολιτική γραμματεία «συγκρούονται» δύο διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διεύρυνση του. Από την μία πλευρά υπάρχει η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει άνοιγμα στον κεντροαριστερό προοδευτικό  χώρο, χωρίς «αστερίσκους και προϋποθέσεις», άποψη που εκφράζεται από στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη και από τη άλλη μεριά υπάρχει η άποψη που εκφράζει ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να απολέσει την αριστερή – ριζοσπαστική του ταυτότητα και πως η εγγραφή των νέων μελών πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις.

Στην συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης η διαφαινόμενη συνένωση του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία  η οποία θα ξεκινήσει με την κοινή ΚΟΕΣ (κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου) που θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά θα επισκιαστεί από ένα μεικτό όργανο μέχρι την τελική ενοποίηση που θα επισφραγίσει το συνέδριο.