Η υπεύθυνη από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Ομογενειακών Υποθέσεων επέκρινε την κυβέρνηση η οποία όπως είπε όχι μόνο δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, αλλά απουσιάζει παντελώς.

Η δήλωση της κ. Σβίγγου

Η οικολογική καταστροφή  του Αμαζονίου, αποτελεί έναν άμεσο κίνδυνο, τόσο για την βιοποικιλότητα, όσο και για την ίδια τη  βιωσιμότητα του πλανήτη.  Την ίδια στιγμή, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Χ. Μπολσονάρου, όχι μόνο αρνείται κάθε διεθνή βοήθεια, υποθάλποντας  συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και συνωμοσιολογεί κατά των ΜΚΟ και απαντά με σεξιστικές προκλήσεις στην κριτική που του ασκούν ηγέτες όπως ο Ε. Μακρόν.   

Η δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας, για τη διάσωση του Αμαζονίου, ο οποίος θεωρείται ως ο «πνεύμονας» της Γης, είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η ΕΕ οφείλει άμεσα,  να συναρτήσει  τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, με την λήψη, από τη Βραζιλία,  συγκεκριμένων μέτρων κατά της αυξανόμενης αποψίλωσης του Αμαζονίου.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο για την προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετέχουν ενεργά χώρες όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία,  η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει λάβει κάποια πρωτοβουλία, αλλά απουσιάζει παντελώς, παρά τις πολύτιμες παρακαταθήκες, και σε αυτόν τον τομέα, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Εθνική Στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.  

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή απειλούν τη ζωή όλων. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη σωτηρία του πλανήτη, πριν είναι αργά.