Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα είχε καθολική αποδοχή και όσον αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και όσον αφορά την επόμενη μέρα, δηλαδή την ανασυγκρότηση και την πορεία του κόμματος.

Όπως σημειώθηκε στόχος είναι να υπάρξει τομή, αλλά και συνέχεια στο κόμμα. Η τομή αφορά την ανάγκη για οργανωτική αναβάθμιση του κόμματος, αλλά όπως επισημάνθηκε αυτό θα  αποτελεί και μία συνέχεια ενός κόμματος που έφτασε από το 3% στο να κυβερνήσει και φιλοδοξεί να κυβερνήσει ξανά και στο μέλλον.

Επισημάνθηκε από τις πηγές της Κουμουνδούρου πως η εμπειρία θα συνδυαστεί με μία αναβάθμιση του κόμματος και σε ψηφιακό επίπεδο, με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που ήδη έχει εφαρμοστεί από άλλα κόμματα στο εξωτερικό, εννοώντας προφανώς την πλατφόρμα που χρησιμοποίησε το Εργατικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η εγγραφή των μελών

Παράλληλα συζητήθηκε η εγγραφή μελών και αποφασίστηκε πως αυτή θα γίνει όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για το θέμα αυτό, ενώ σημειώθηκε πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί και αποκλεισμοί σε εκείνους που θέλουν να γίνουν μέλη του κόμματος.

Επιπλέον συζητήθηκε η ανασυγκρότηση της νεολαίας, ένα θέμα που ως γνωστόν απασχολεί αρκετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση και με τους εκπροσώπους της.

Επιπλέον θα δημιουργηθούν τρεις ομάδες εργασίας.

Η πρώτη θα εργαστεί για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την ψηφιακή αναβάθμιση του.

Η δεύτερη με την πολιτική διακήρυξη και το στίγμα, την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η τρίτη θα αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου.

Το ποιοι θα τεθούν επικεφαλής των ομάδων αυτών, δεν φαίνεται να αποφασίστηκε.

Δεν θα υπάρχει συνένωση με την Προοδευτική συμμαχία

Οι πηγές της Κουμουνδούρου σημείωσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική συμμαχία θα «βαδίσουν μαζί» προς το συνέδριο, διαψεύδοντας όμως πως υπάρχει θέμα συνένωσης των δύο αυτών φορέων. Μπορεί η Προοδευτική συμμαχία να μεγαλώσει, όπως επισήμαναν, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ως έχει.

Εκλογή προέδρου

Το τελευταίο διάστημα είχε γίνει επίσης μεγάλη κουβέντα σχετικά με τον τρόπο επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρεία του κόμματος κι αν αυτή θα γίνει από τα όργανα όπως προβλέπεται ή από την βάση, κάτι για το οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την αντίρρηση τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έδωσε τέλος και σε αυτή τη διαμάχη, αφού σημείωσε πως η εκλογή του προέδρου (δηλαδή η δεδομένη επανεκλογή του) θα γίνει όπως προβλέπεται στο καταστατικό και δεν υπάρχει θέμα να αλλάξει.