Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν η αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι μέσο πίεσης της Άγκυρας για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η κυριά Μέρκελ είπε: «Διαπιστώσαμε κι εμείς την αύξηση των ροών το φετινό καλοκαίρι. Χαίρομαι που η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Συμμερίζομαι την άποψη του κ. Μητσοτακη ότι σε επίπεδο ΕΕ μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί συλλογικά αλλά είμαστε ακόμα μακριά από την εύρεση βιώσιμης λύσης», σημείωσε η κυρία Μέρκελ.

«Γνωριζόμαστε πολύ καιρό και έχουμε τις ίδιες απόψεις στην οικονομική πολιτική. Μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις που είναι καλές αλλά μπορούν να εντατικοποιηθούν. Μιλήσαμε για το μεταναστευτικό και είμαστε και οι δύο της άποψης ότι πρέπει να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Και φυσικά συζητήσαμε για τις διαδικασίες τις ευρωπαϊκές, για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας» είπε η καγκελάριος κατά την αρχική της δήλωση.

«Η οικονομική ατζέντα παραμένει σε ισχύ και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι ευκολότερο πια να υλοποιηθούν» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.