Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», οι οποίες «θα πάνε πιο βαθιά, πιο γρήγορα από την εποχή των Μνημονίων». Υπογράμμισε ότι αυτές θα γίνουν από την Ελλάδα και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας ως προς αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα να αλλάξει το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όχι μόνο για το χρέος και τους δημοσιονομικούς στόχους. «Όσο πιο ισχυρή η ανάπτυξη, τόσο πιο βιώσιμο το δημόσιο χρέος», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και για το 2019 και για το 2020. Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα ζητήσουμε τα θέματα των πλεονασμάτων και του χρέους», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όσο πιο ισχυρή η ανάπτυξη, τόσο πιο εύκολη η εξυπηρέτηση του χρέους. «Είναι θέματα που συζητάμε με τους θεσμούς.

Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα των πλεονασμάτων θα τεθούν «εν καιρώ».

Αναφέρθηκε, ακόμα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, προσθέτοντας ότι εκτός από την οικονομία συζητήθηκε και το προσφυγικό, αλλά και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί σημαντική η ροή των επιστροφών προς την Τουρκία, αλλά και στη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών στα νησιά, για την παραμονή των αιτούντων ασύλου. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα προσβλέπει στη στήριξη της Ε.Ε. και της Γερμανίας για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά προσέθεσε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός, δε, έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, λέγοντας ότι πρέπει να δουλέψει για αμοιβαίο όφελος. Τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι επιστροφές και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές ασύλου τους επόμενους μήνες. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι θα πρέπει να φυλάσσουμε τα σύνορά μας και να υπάρχει ένας δίκαιος επιμερισμός του βάρους, καλώντας την Ευρώπη να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη.

«Οι ενέργειες των γειτόνων μας στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου είναι παράνομες», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό υπάρχει κοινή γραμμή με την κ. Μέρκελ. Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια Συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα, τα οποία μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και κοινή παρουσία του με την κ. Μέρκελ σε συνέδριο για την ενέργεια στις αρχές του 2020, επισημαίνοντας την ανάγκη για επενδύσεις και γερμανικών εταιριών, με έμφαση στο περιβάλλον και την ενέργεια.

«Έρχομαι στο Βερολίνο 50 μέρες μετά τις εκλογές. Η νίκη μας έστειλε πολλαπλά μηνύματα», είπε τέλος ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αλλαγή σελίδας στη χώρα και προσέθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε τη βούληση του ελληνικού λαού να καταδικάσει τον λαϊκισμό εξαφανίζοντας πολιτικά μορφώματα όπως η ΧΑ, κάνοντας έτσι λόγο για απόδειξη της ωριμότητας και του ελεύθερου φρονήματος του λαού. Κληθείς να απαντήσει για τις πολεμικές επανορθώσεις, ο πρωθυπουργός επέλεξε διπλωματικούς τόνους. «Είναι ένα δύσκολο ζήτημα, ευαίσθητο για την Ελλάδα κι τους Έλληνες. Θα ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί να κλείσει. Γνωρίζετε ότι μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου, αποστείλαμε ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι σημαντική για τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών μας», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση στα Γερμανικά, λέγοντας ότι είναι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός που δέχεται η κ. Μέρκελ στη Γερμανία και αυτός που θα οδηγήσει τη χώρα του έξω από την κρίση, καλούμενος έτσι να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο.