Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ζητούν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ώστε να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για δωροδοκία για την υπόθεση Novartis.  

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου. Οι εισαγγελείς φέρεται να έχουν στείλει πολυσέλιδο πόρισμα στη Βουλή, ζητώντας την άρση της ασυλίας του. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έχει κληθεί και έχει δώσει εξηγήσεις περίπου πριν τρεις μήνες, ενώ έχει ζητήσει και από την Ολομέλεια της άρση της ασυλίας του, ώστε η υπόθεσή του να πάει στην τακτική δικαιοσύνη. 

Αντίθετα με την υπόθεση για τον Ανδρέα Λοβέρδο, στο αρχείο τίθεται το σκέλος της ίδιας υπόθεσης που αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς φαίνεται πως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς πλέον παραμένει ανοιχτή για τους κ.κ Αβραμόπουλο και Γεωργιάδη.

Λοβέρδος: Ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή νόμο περί ευθύνης υπουργών

Σε δήλωσή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά ξανά για σκευωρία και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κοιτάξει να προσταστευθεί με μη άρση της ασυλίας του ή αξιοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. 

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας «Νοβάρτις».

Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό.

Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα».

Στουρνάρας: Έκλεισε μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης

Για «ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων» που έκλεισε με την αρχειοθέτηση του κομματιού της έρευνας που τον αφορούσε, κάνει λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε δήλωσή του. 

«Σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους»