Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυθσαν πυρά με αφορμή τα μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να απαντά πως στο συγκεριμένο ζήτημα «είστε κατηγορούμενοι και όχι κατήγοροι».

«Το θέμα της ΔΕΗ ανοίγει σήμερα. Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλετών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον υπουργό για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ενώ σημείωσε πως «αν δημιουργείτε κλίμα απειλής σας λέω ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

«Μεταφέρετε στους πολίτες το κόστος της δικής σας ανεπάρκειας, με μία επιβάρυνση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Επειδή δεν έχετε τη δημοσιονομική δυνατότητα να δώσετε τα 200 εκατ. ευρώ που οφείλει η πολιτεία στη ΔΕΗ, μεταφέρετε το κόστος στους πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

«Έχετε βάλει το δάχτυλο μπροστά από το πρόσωπό σας και νομίζετε ότι το κρύβετε. Εφαρμόσατε μια πολιτική που οδήγησε στο μπάχαλο, λαϊκίζετε και εξαπατάτε τους Έλληνες πολίτες κάθε μέρα. Προσπαθείτε να αποδράσετε από την πραγματικότητα».απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.

«Μας κληροδοτήσατε ένα τεράστιο πρόβλημα. Στο θέμα των τιμολογίων κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε στις προγραμματικές δηλώσεις» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Αλήθεια τον ΑΔΜΗΕ, που δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ, γιατί θέλετε να τον πουλήσετε; Αυτό το φυσικό μονοπώλιο. Δεν μπορείτε να προσεγγίζετε τα φυσικά μονοπώλια με όρους ελεύθερης αγοράς, δεν υπάρχει ανταγωνισμός».

«Αυτές είναι οι μεγάλες αντιφάσεις, αυτά είναι τα ψέματα που λέγονται σήμερα και σας λέμε ότι θα είναι καταστροφική η επιλογή της πώλησης του άλλου δικτύου, της Μέσης Τάσης, του ΔΕΔΔΗΕ. Θα είναι καταστροφική, γιατί αυτή είναι η μοναδική προοπτική να «αναπνεύσει» η εταιρία και να έχει μια ευοίωνη προοπτική» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος (μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ) κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση πήρε τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ χωρίς να πληρώσει ούτε σεντ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ μπαίνει μέσα και ζει με ενέσεις ρευστότητας, όχι από τη δική της ικανότητα να παράγει έσοδα.