Σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».

Σχολιάζοντας δε, την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον βρετανό ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, δηλώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.

Μενδώνη: Ο δανεισμός δεν σημαίνει αναγνώριση κυριότητας

Ο δανεισμός δεν συνεπάγεται αναγνώριση της κυριότητας από το Βρετανικό Μουσείο, ανέφερε  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

« Με κανένα τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα για την επιστροφή τους» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε «ως πρώτο βήμα» για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα να εκτεθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Αθήνα επ΄ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821.