Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην «σιωπή» του κ. Μητσοτάκη όσονα φορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, στις δηλώσεις του υπουργού οικονομίας, Χρήστου Σταϊκούρα για την 13η σύνταξη, στο προσφυγικό, αλλά και το προσφυγικό για το οποίο, όπως σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επαναλάβει την «ανεύθυνη αντιπολίτευση» που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά:

Για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τον «δανεισμό» των γλυπτών του Παρθενώνα και την απάντηση του Βρετανικού μουσείου ο κ. Ζαχαριάδης είπε:

«Είναι πρωτοφανής η προχειρότητα, η ανεπάρκεια και η ιστορική άγνοια του κ. Μητσοτάκη που ζήτησε τον «δανεισμό» των γλυπτών Παρθενώνα. Η επιστροφή των γλυπτών αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Ο δανεισμός νομιμοποιεί την κλοπή. Και προσπαθώντας να καλύψουν με επικοινωνιακούς τρόπους την κίνηση Μητσοτάκη εκτίθενται ακόμη περισσότερο.

Είναι αυτονόητο ότι αν και εφόσον υπάρξει αίτημα για επιστροφή των γλυπτών ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις θα σηκώσει όλα τα τηλέφωνα για να στηρίξει μια πάγια ελληνική θέση».

Σχετικά με το θέμα της ΕΥΠ και την «φωτογραφική» τροπολογία για τον κ. Κοντoλέοντα υποστήριξε:

«Προκαλεί μειδίαμα και ταυτόχρονα θυμό όσοι μιλάγανε για μητρώο στελεχών και αριστεία, μετεκλογικά να διορίζουν μετακλητούς υπαλλήλους με βασικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου κι αλλάζουν το νόμο προσαρμόζοντας το νόμο στα πρόσωπα κι όχι τα πρόσωπα στο νόμο, όπως κάνουν όλες οι σοβαρές χώρες του κόσμου.

Η εμμονή του σκληροτράχηλου πυρήνα που περιβάλει τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει σε αυτή την επιλογή δείχνει πως υπάρχει «πολύ σοβαρός» λόγος που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η σιωπή του κυβερνητικού επιτελείου μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης μαρτυρά ενοχή».

Όσον αφορά την παρουσία του κ. Μητσοτακη στη ΔΕΘ και τι περιμένει να ακούσει για τα πλεονάσματα αλλά και τη 13η σύνταξη που ο κ. Σταϊκούρας είπε πως δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε:

«Δυστυχώς κατά πάσα πιθανότητα στη ΔΕΘ από τον κ. Μητσοτάκη θα ακούσουμε ό,τι είπε στον κ. Μακρόν και τη κυρία Μέρκελ, αλλά και στον κύριο Ρούτε σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή απολύτως τίποτα.

Είναι άλλη μια κραυγαλέα αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων και είναι αρνητική για τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας. Η απόλυτη σιωπή από τον κ. Μητσοτάκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα και η παραπομπή τους στο 2021 όταν γνωρίζει ό,τι από το 2022 έχουμε συμφωνήσει την επιστροφή τους λίγο πάνω από το 2% καταδεικνύει την υποκρισία.

Αναφορικά με το ζήτημα της 13ης σύνταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το έκρυψε ποτέ. Σε τηλεοπτική εκπομπή είχε πει ότι θεωρεί υπερβολή και λαϊκισμό την καταβολή μικρού τμήματος της 13ης σύνταξης για το 2019.

Το 2016 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε να μην επιτρέψει στον Τσίπρα να δώσει τη 13η σύνταξη που έδωσε και να πιέσει την Ελλάδα με την εκταμίευση της δόσης.

Το 2017 και το 2018 μιλούσε για προεκλογική παραφιλολογία. Αυτοί που ευθύνονται για τις συντριπτικές περικοπές των συντάξεων και την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια με βάση τις δηλώσεις Σταϊκούρα φαίνονται αποφασισμένοι να μην δώσουν τις αναγκαίες φυσαλίδες οξυγόνου στον ταλαιπωρημένο Έλληνα συνταξιούχο».

Τέλος για το προσφυγικό θέμα και την κατάργηση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου ο κ. Ζαχαριάδης είπε: 

«Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό και δύσκολο θέμα, το οποίο αντιμετώπιζε και η δική μας κυβέρνηση, όπως το αντιμετωπίζει η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία .

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στο προσφυγικό αναδεικνύουν με κραυγαλέο τρόπο την ανεύθυνη, τυχοδιωκτική και κατεδαφιστική αντιπολίτευση που έκανε η ΝΔ στην κυβέρνηση Τσίπρα στο συγκεκριμένο θέμα

Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιχειρησιακή σοβαρότητα, διπλωματική και διαπραγματευτική πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, την Τουρκία και την ΕΕ με απόλυτο σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος του ευρωπαϊκού δικαίου των προσφύγων και των μεταναστών και πάνω απ' όλα με ανθρωπιά.

καλωσορίζουμε τη ΝΔ σε αυτή τη σύνθετη πραγματικότητα και να είναι βέβαιη πως εμείς δεν θα κάνουμε ανεύθυνη αντιπολίτευση όπως μας έκαναν.»