«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή». Αυτά τα λόγια της υποψήφιας για την προεδρία της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προκάλεσαν ευφορία χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Και αυτό, γιατί εφόσον η κ. Λαγκάρντ περάσει το ευρωπαϊκό τεστ, όπως αναμένεται, θα είναι για τα επόμενα χρόνια επικεφαλής ενός εκ των σοβαρότερων ευρω-θεσμών. Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ είναι ένα πρόσωπο με άμεσο, ανοιχτό δίαυλο με το Ελιζέ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμαννουέλ Μακρόν, ο οποίος εδώ και καιρό είναι ανοιχτός στη συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων της Ελλάδας. 

Η κ. Λαγκάρντ, λοιπόν, με αυτή της διατύπωση άνοιξε και πάλι, αυτή τη φορά από τη μεριά της Ευρώπης, τη συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, βεβαίως, πέρα από τη θετική υποδοχή της δήλωσής της δεν αλλάζουν στρατηγική. Βεβαίως, πρωθυπουργικοί συνεργάτες καταγράφουν το timingτων δηλώσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε κάποιου είδους προσυνεννόηση με την κ. Λαγκάρντ. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός σταθερά, εδώ και χρόνια, θέτει επί τάπητος το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ του 2016. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μείωση του στόχου από το 3,5% στο 2%, ενώ και τα επόμενα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε σε αυτό το τέμπο. 

Ενδεικτική της κυβερνητικής ικανοποίησης και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι «Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου» και προσέθεσε ότι με βάση τις δηλώσεις Λαγκάρντ «δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών». 

Το ότι η κ. Λαγκάρντ έθεσε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό ακροατήριο, ενώ όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ παρακολουθούσαν την «ανάκρισή» της από τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, βεβαίως, δεν θεωρείται τυχαίο από το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφουν και τα θετικά μηνύματα από τις αγορές, με τα ελληνικά επιτόκια να συνεχίζουν το καθοδικό ράλι, ενώ και τα μηνύματα από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αποτιμώνται ως εξαιρετικά θετικά. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συναντά σήμερα και τον υπουργό Εμπορίου του ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, επιμένοντας στο προσκλητήριό του για επενδύσεις στη χώρα μας. 

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει την ομιλία του στη ΔΕΘ, αποκρυσταλλώνοντας εντός των επόμενων ωρών και το μέτρο ελάφρυνσης που θα τεθεί στην κυβερνητική «βιτρίνα». Σε αυτό το περιβάλλον, όμως, θα πάει και ο κ. Σταϊκούρας στο Eurogroup τις επόμενες μέρες, με ορθάνοιχτο το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, τα οποία τιμώνται περί το 1,2 δις ευρώ, ήτοι 0,6% του ελληνικού ΑΕΠ.