Παράλληλα σημείωσε πως «δεν γίνεται με τα μέτρα αυτά να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία δεν σταματά και συνεχίζεται». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

Το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρουμε είναι ότι πρέπει να πάμε επειγόντως στην Κομισιόν και η Ευρώπη να αναλάβει το δικό της κομμάτι ευθύνης, που είναι το να υπερασπίσει τη συμφωνία που έχει κάνει με την Τουρκία και να διεκδικήσει από την Τουρκία εξίσου το να υπερασπιστεί αυτή τη συμφωνία. 

Με αυτή την έννοια, κατά την άποψη μου, δεν ήταν σωστό το να καλέσουμε τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα για να του παραπονεθούμε. Με την έννοια του ότι ένα ζήτημα το οποίο είναι ευρωπαϊκό πάμε να το πάρουμε εμείς διπλωματικά στην πλάτη μας. Νομίζω ότι αυτό ήθελε παραπάνω σκέψη» τόνισε μιλώντας στον Real FM.

Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα, με μία ένταση τώρα, έχουμε μία αύξηση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας. Υπάρχει ευθύνη της Τουρκίας. Οι 14 βάρκες που ήρθαν στη Μυτιλήνη την Πέμπτη, σημαίνει ότι ναυλώθηκαν από την απέναντι ακτή τουλάχιστον 30 πούλμαν για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στην παραλία, 15 φορτηγά για να μεταφέρουν με τρέιλερ τις βάρκες στην παραλία ή αντίστοιχα 15 καΐκια. Δηλαδή, δεν είναι κάτι το οποίο έγινε μυστικά».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κατάσταση, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2015. «Το 2015 είχαμε 10.000 αφίξεις την ημέρα, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε επτά μήνες. Εμένα είναι ο εφιάλτης μου, ακόμα τώρα βλέπω στον ύπνο μου βάρκες» σημείωσε αρχικά.  Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε στο 2015, ελπίζω να μην φτάσουμε ποτέ πια στο 2015… Αυτός είναι ένας εφιάλτης που δεν θέλω να πραγματοποιηθεί». 

«Η Τουρκία κατά την άποψή μου τα λεφτά που ζητάει τα δικαιούται αρκεί να κρατάει τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Έχει 4 – 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, χρειάζεται βοήθεια. Εμείς δεν μπορούμε να παραπονεθούμε ότι από την ΕΕ δεν πήραμε χρήματα, παραπονεθήκαμε γιατί ενώ το μεταναστευτικό συμβαίνει real time, η γραφειοκρατία η δική μας και της Ευρώπης πολλές φορές καθυστερούσε την εισροή», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.