Μετά την εκλογή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ιούλιο, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, πέρασε το καλοκαίρι της σχεδιάζοντας το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων. Η κάθε χώρα πρότεινε έναν ή δύο υποψηφίους, εξαιρουμένης της Βρετανίας, δεδομένου ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, η νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε πρότεινε το τελευταίο όνομα που έλειπε από τη λίστα: τον μετριοπαθή Σοσιαλδημοκράτη Πάολο Τζενιλόνι. Το γεγονός αυτό επιτρέπει πλέον στην φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες την 26μελή ομάδα της.

Χωρίς να ληφθεί υπόψη η Ρουμανία, που πρότεινε δύο υποψηφίους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, προτάθηκαν από τις χώρες τους 12 γυναίκες (συμπεριλαμβανομένης της φον ντερ Λάιεν) και 14 άνδρες. Τον στόχο της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών είχε θέσει και ο αποχωρών πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά δεν τον πέτυχε: η δική του ομάδα αποτελείτο από 9 γυναίκες και 19 άνδρες.

Καθώς είναι δεδομένο ότι ορισμένα χαρτοφυλάκια, ιδιαίτερα τα οικονομικά, είναι περιζήτητα, εκτιμάται ότι η φον ντερ Λάιεν θα δυσκολευτεί να ικανοποιήσει τους πάντες σε αυτήν τη νέα Επιτροπή που ωστόσο είναι εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτικά, μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο άγραφος κανόνας λέει ότι ένας πρώην Επίτροπος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί ακριβώς τα ίδια καθήκοντα που είχε και προηγουμένως: στη νέα Επιτροπή θα παραμείνουν οκτώ από την ομάδα του Γιούνκερ, κάτι που σημαίνει ότι θα αναλάβουν άλλες θέσεις.

Να σημειωθεί ότι η λίστα που θα παρουσιάσει η νέα πρόεδρος δεν είναι οριστική: στο παρελθόν, κάποιοι υποψήφιοι αποκλείστηκαν από το ευρωκοινοβούλιο.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία έγκρισης του νέου Κολεγίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 22 Οκτωβρίου και η νέα επιτροπή θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου.