Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι αρκούντως αναλυτική, αλλά θα έχει και ένα ενδιαφέρον στοιχείο: θα λειτουργήσει ως «ορόσημο», προκειμένου να γίνει στην ερχόμενη ΔΕΘ, αυτή του 2020, η αντιπαραβολή με το τι εξαγγέλθηκε και έγινε ή δεν έγινε. 

Με άλλα λόγια, ο οδικός χάρτης με κωδικό «ανάπτυξη για όλους» που θα περιγράψει, με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρθενική του ομιλία ως πρωθυπουργός στο Βελλίδειο, θα είναι ένα πλαίσιο δεσμεύσεων για τους επόμενους μήνες. Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης τις προηγούμενες εβδομάδες επεξεργάστηκε πλειάδα εισηγήσεων, τόσο από τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, όσο και από κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να καταλήξει σε αυτό το σχέδιο δράσης που θα περιγράψει. 

Όπως έχει εξηγήσει το Reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει ότι το σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους» δεν είναι ένα απλό ρητορικό σχήμα που επελέγη για να «ντύσει» την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Τουναντίον, κωδικοποιεί τη φιλοσοφία της διακυβέρνησής του, δηλαδή τη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Άλλωστε, όπως λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες, δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αφήσει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα «βορά» στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, βεβαίως, στοίχημα παραμένει και η ουσιαστική ανόρθωση της μεσαίας τάξης που μαζικά στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόσφατες εκλογές. 

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, θα μιλήσει για τη φορολογία, για την προσέλκυση επενδύσεων, για τις εργασιακές συνθήκες, αλλά και για τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Ξεχωριστή θέση θα έχει και το «ψηφιακό κράτος», τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε μεγάλα έργα υποδομής που θα δρομολογηθούν ή ολοκληρώνονται, με έμφαση και τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Βεβαίως, όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν ποιες θα είναι οι «εκπλήξεις» της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο οικονομικό πεδίο, δεδομένες θεωρούνται και ορισμένες πρόσθετες ανακοινώσεις, αν και έχει υπάρξει εκτενής συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να μην διασαλευθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Με τα παρόντα δεδομένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει συγκεκριμένα πώς θα γίνει η μείωση των εισφορών για μισθωτούς και συνταξιούχους, κάτι που θα έχει άμεση αποτύπωση στο διαθέσιμο εισόδημα. Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιάζει να κλειδώνει η προοδευτική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με στόχο να καταργηθεί, ενώ ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν και για το τέλος επιτηδεύματος που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο αναμένεται να καταργηθεί σε βάθος διετίας. 

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, είτε στην ομιλία του πρωθυπουργού είτε στη συνέντευξη Τύπου, να υπάρξουν και ενδιαφέρουσες ειδήσεις για άλλα μείζονα ζητήματα, όπως π.χ. ο εκλογικός νόμος, ο οποίος πηγαίνει για το 2020. 

Σε κάθε περίπτωση, για το πρωθυπουργικό επιτελείο η ΔΕΘ είναι μια αφετηρία: όλη η «σεζόν», ως το ερχόμενο καλοκαίρι και την επόμενη ΔΕΘ θα κινηθεί εντός του πλαισίου που θα σκιαγραφήσει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλιδείου. Και αυτό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είναι και μια ουσιώδης διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν: ένας πρωθυπουργός θα περιγράφει έναν τεκμηριωμένο οδικό χάρτη και στην πορεία θα τον υλοποιεί.