Ενδεικτικοί της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής είναι οι υψηλοί τόνοι που υιοθέτησε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στις εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη, αλλά και η ευθεία απάντηση προς όλους ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κεφάλαια που χρωστάει από τις κρατικές επιχορηγήσεις των προηγουμένων ετών μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο εφόσον βρίσκεται ενθηλακωμένο στο Κίνημα Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση έμπειροι παρατηρητές του χώρου της Κεντροαριστεράς θεωρούν συζήτηση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο την κουβέντα για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αφού κοιτάζουν τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα στη νεολαία στις πρόσφατες εκλογές και την πραγματική καταγραφή του μόνο στις ηλικίες των άνω των 65 ψηφοφόρων. Και θεωρούν ότι το βασικό πρόταγμα για τη Φώφη Γεννηματά και την ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αφορά κυρίως στην αποσαφήνιση του πολιτικού στίγματος του κόμματος. Με άλλα λόγια, το πώς διαφορροποιείται από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που όλο το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να διεμβολίσουν το κόμμα, παίρνοντας στελέχη του αλλά και καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού Κέντρου.

Η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να “κόψει” τη συζήτηση που έχει ανάψει στο εσωτερικό του κόμματός, δηλώνοντας πως όλα έχουν βάση εκκίνησης τις προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική απέναντι σε όσους δηλώνουν πως το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής έχει αποτύχει και πρέπει να βγει μπροστά το ΠΑΣΟΚ. “Καλή είναι η νοσταλγία, όμως με την νοσταλγία δεν προχωράμε μπροστά. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έφτασε εκλογικά στο τέσσερα και δημοσκοπικά στο 2,8. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή παρά μονάχα το Κίνημα Αλλαγής να εκφράζει τον προοδευτικό χώρο, τον χώρο της κεντροαριστεράς”, είπε μέσα στην εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά (ΣΚΑΙ). Κομβική θα είναι η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί να υπάρχει κάποια τάση αμφισβήτησης μέσα στο όργανο. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ καιροφυλαχτούν…

Την ίδια στιγμή πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν την κινητικότητα στο ΚΙΝΑΛ και περιμένουν... στη γωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει ένα κύκλο διεθνών επαφών το επόμενο διάστημα και αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες προσέγγισης με τους ευρωσοσιαλιστές. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πιθανό πως θα εξακολουθεί να συμμετέχει ως παρατηρητής στις Συνεδριάσεις των ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μαζί με τη Φώφη Γεννηματά, παρά το γεγονός πως δεν είναι πλέον πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να καλλιεργεί τις σχέσεις με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές με βασικό του όπλο το υψηλότατο ποσοστό που κατέγραψε το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές αλλά και την καταγεγραμμένη του πρόθεση να μεταλλάξει το κόμμα από ένα συνασπισμό Αριστερών σχημάτων σε μια περισσότερο συστημική κομματική οργάνωση με αναφορές στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Άλλωστε η εμπειρία της τετραετούς διακυβέρνησης απέδειξε πως η μετακίνηση αυτή κάθε άλλο παρά δύσκολη είναι για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετά από τα στελέχη που τον περικλείουν.