Με την συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών την ίδια μέρα που αναμένονταν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να προλάβει τις εξελίξεις, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα πως είναι έτοιμος για την «αντεπίθεση».

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ξεκάθαρη και εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία. Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης προσπάθησε να προλάβει την νέα κυβέρνηση από το να «καρπωθεί» τους κόπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ουσιαστικά πως πολλά από τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζει ή θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ήδη εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και επρόκειτο να εφαρμοστούν ούτως ή άλλως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άρση των capital controls, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα όμως θα επιδιώξει να καταδείξει πως και στην οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όπως και σε άλλους τομείς (εργασιακά κλπ) στόχος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η εξυπηρέτηση των πολλών, αλλά των μεγάλων συμφερόντων. «Πετάνε ένα κοκαλάκι στα μεσαία και κατώτερα στρώματα, ενώ δίνουν τα… φιλέτα στα ρετιρέ» λέχθηκε χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου, καταδεικνύοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής γραμμής.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αναμένεται να δείξει μια διάθεση σύμπνοιας σε θέματα τα οποία θεωρεί πως θα ελαφρύνουν από τα βάρη στους Έλληνες πολίτες, προσθέτοντας όμως πάντα ένα «αλλά» που θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξοικονομήσει χρήματα.

Για παράδειγμα «ναι στις φοροελαφρύνσεις, ΑΛΛΑ τι θα γίνει με το αφορολόγητο; Θα υπάρξει μείωση του;». Γενικότερα στον τομέα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως τα… κουκιά είναι μετρημένα και πως εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία κίνηση για να πετύχει την μείωση των πλεονασμάτων οι όποιες εξαγγελίες του επιδέχονται προσεκτικής ανάλυσης και κριτικής.

Από εκεί και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να πατήσει και στα «ατού» που θεωρεί πως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και σκληρής αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως πλέον ήρθε η ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει ο ίδιος απαντήσεις για θέματα που μπήκαν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει και στην «απροκάλυπτη» όπως υποστηρίζει εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, όπως στο νέο νομοσχέδιο που αφορά τον Αιγιαλό, που είναι δεδομένο πως θα βρεθεί ψηλά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα.

Επιστρέφοντας από το Κόμο ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξει όλη του την προσοχή στην παρουσία του το επόμενο Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ, επιδιώκοντας να μην αφήσει ούτε μια πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς απάντηση.