Άλλωστε, για πρώτη φορά Έλληνας αξιωματούχος καταλαμβάνει τόσο υψηλή θέση στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Όπως είναι φυσικό η ανάληψη μιας τέτοιας θέσης-κλειδί από τον κ. Σχοινά δηλοί και τον νέο, αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Σε κάποιους ίσως αυτό ηχεί περίεργο, αλλά σε μια Ευρώπη που αλλάζει και οι ισορροπίες μεταβάλλονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια από τις ισχυρότερες εντός του ΕΛΚ.

Ακόμα και η «σταθερά» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, η Άνγκελα Μέρκελ, είναι σε φθίνουσα πορεία.

Από την άλλη, η ΝΔ κατάφερε και επικράτησε με άνεση στις εκλογές και εξασφάλισε μια ακόμα θέση στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΕΛΚ, ενώ εξέλεξε περισσότερους ευρωβουλευτές στις ευρωεκλογές, με τον κ. Μητσοτάκη μάλιστα να καταφέρνει να επικρατήσει με ένα μεταρρυθμιστικό αφήγημα και όχι με λαϊκιστικές κορώνες.

Σημειωτέον, το ΕΛΚ είναι σε φάση μετασχηματισμού, μετά και το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και προετοιμάζεται για το συνέδριό του που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας στις 20 και 21 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να δώσει το παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά πληροφορίες του Reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης είχε συζητήσει για το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα επιτρόπου εδώ και αρκετές εβδομάδες με την ίδια την κ. Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία διατηρεί καλό, απευθείας δίαυλο επικοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, επεδίωκε ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα, κάτι που διαμηνυόταν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι προτείνεται ο κ. Σχοινάς, ένας άνθρωπος που γνωρίζει άριστα τις ισορροπίες στις Βρυξέλλες. Με βάση τα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν από τις σημερινές ανακοινώσεις της κ. Φον Ντερ Λάιεν για τη σύνθεση του Κολλεγίου των Επιτρόπων λοιπόν, ο κ. Σχοινάς θα είναι μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, με αρμοδιότητα τη Μετανάστευση, την Ασφάλεια, την Απασχόληση και την Εκπαίδευση. Στο Μεταναστευτικό και την Ασφάλεια θα συνεργάζεται με την Σουηδέζα, κεντροαριστερή επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον.

Για τα της Απασχόλησης, αντικείμενο που η Ελλάδα εποφθλαμιούσε εδώ και καιρό και ήταν στο πακέτο του πρώην αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, ο κ. Σχοινάς θα εποπτεύει το έργο του Λουξεμβούργιου, έμπειρου πολιτικού, Νικολας Σμιτ. Τέλος, στα της Εκπαίδευσης, όπου υπάγεται και το κεφαλαιώδες πρόγραμμα Εράσμους, ο κ. Σχοινάς θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Βουλγάρα Επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία διατηρεί εδώ και καιρό καλή σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο κ. Σχοινάς θα έχει κομβικό ρόλο σε δύο κεφαλαιώδη για την Ελλάδα χαρτοφυλάκια, όπως η Μετανάστευση και η Απασχόληση, ενώ κρίσιμα θα είναι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που, άλλωστε, είναι μια από τις μεγαλύτερες μετρήσιμες επιτυχίες της Ένωσης κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.