Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε στο χαρτοφυλάκιο τον τίτλο «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής». Στα καθήκοντα του Έλληνα αντιπροέδρου της Επιτροπής που θα το αναλάβει, περιλαμβάνεται και το ευαίσθητο ζήτημα του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ευρωβουλευτές αντέδρασαν στον τίτλο του χαρτοφυλακίου, σημειώνοντας ότι μπορεί να αφήσει να εννοηθεί ότι ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» απειλείται από τους πρόσφυγες, αντικατοπτρίζοντας έτσι γλώσσα που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά. 

Την αντίθεσή του στην ονομασία του χαρτοφυλακίου εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Euronews. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αλλάξει όνομα.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σημείωσε προσθέτοντας πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καριμά Ντελί, έγραψε στο Twitter ότι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να σταλεί επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία θα της ζητούν να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου. 

Από την πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων, η Σόφι Ιντ Βελντ κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου, υποστηρίζοντας ότι «το βασικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι η ελευθερία κάθε ατόμου να επιλέγει τον τρόπο ζωής του». 

Τη θέση ότι δεν θα ληφθεί καμία «γρήγορη» απόφαση εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις. «Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρημάτα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση. Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μία ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.