Στα καθήκοντα του Έλληνα αντιπροέδρου της Επιτροπής, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, περιλαμβάνεται το ευαίσθητο ζήτημα του προσφυγικού.

Ευρωβουλευτές αντέδρασαν στον τίτλο, σημειώνοντας ότι μπορεί να αφήσει να εννοηθεί ότι ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» απειλείται από τους πρόσφυγες, αντικατοπτρίζοντας έτσι γλώσσα που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά. 

Αλλά και ο απερχόμενος πρόδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Euronews. ανέφερε πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου πρέπει να αλλάξει και «να γίνει πιο συγκεκριμένος».

«Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους, άσχετα από το χρώμα τους και ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους. Γνωρίζοντας καλά τον Μαργαρίτη (Σχοινά), επειδή ήμουν σε καθημερινή επαφή μαζί του, ξέρω πως ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του. Και νομίζω πως αυτό θα πρέπει να αλλάξει» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Απαντώντας με αναρτήσεις στο Twitter, η Φον ντερ Λάιεν παρέθεσε σε τρεις γλώσσες το Άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ορίζει τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Η Ένωση θεμελιώνεται στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες», αναφέρει η νέα πρόεδρος της Επιτροπής.

«Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη-μέλη σε μία κοινωνία όπου ο πλουραλισμός η μη διάκριση, η ανοχή, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών επικρατούν», προσθέτει.

Η ανάρτηση έγινε retweet από τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Τη θέση ότι δεν θα ληφθεί καμία «γρήγορη» απόφαση εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις. «Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρημάτα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση. Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μία ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.