Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το 2015 να διαχειριστεί μια «πραγματικότητα ολέθρου». 

«Αυτήν την πραγματικότητα ολέθρου κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα μας τότε, κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι μετά την συμφωνία του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η εντολή μας ήταν σαφής και καθαρή: Να σταματήσουμε την πορεία καταστροφής. Να βγάλουμε την Ελλάδα από την μνημονιακή συνθήκη. Να της δώσουμε πίσω την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της. Να στηρίξουμε τους αδύνατους. Θεωρώ ότι τιμήσαμε αυτή την εντολή» είπε. 

Αυτοκριτική για την ήττα

Ο κ. Τσίπρας εντόπισε τα βασικά σημεία που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν τον Ιούλιο στην ήττα.

Όπως είπε «επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης». «Η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019 μας στοίχισε.  Πολλοί το θεώρησαν εκλογικό πακέτο ενώ στην πραγματικότητα ο χρόνος των εξαγγελιών σχετιζόταν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Γιούροστατ για το 2018 τον Απρίλιο αλλά και την ολοκλήρωση της έκθεσης των θεσμών τον ίδιο μήνα.  Ίσως λοιπόν εκεί θα έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα» είπε. 

«Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, είπε και προσέθεσε ότι στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. Από τα Υπουργεία, και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη.

Ως τρίτο σημείο προσδιόρισε τη «μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε την πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες» και ως τέταρτο ότι δεν υπήρχε στίγμα για την περιβαλλοντική πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου γι' αυτές τις αδυναμίες. Τις αναγνωρίζω, τις αξιολογώ και τις θέτω δημόσια στη συζήτηση».

 Επίθεση στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ 

Για πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ από την κυβέρνηση ΝΔ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας Μίλησε για «προειλημμένη απόφαση να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ό,τι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες».

Σκληρή κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Για ανάπτυξη που δεν είναι για όλους μίλησε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι τώρα τα... νούμερα βγαίνουν. 

 «Οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από αυτή την φοροελάφρυνση. Καθώς μια επιχείρηση με κέρδη 1 εκ ευρώ θα έχει ελάφρυνση 40.0000 ευρώ το χρόνο. ενώ μια επιχείρηση με κέρδη 5.000.000 θα έχει ελάφρυνση 200.000 ευρώ. Για πολλούς λοιπόν τα ψίχουλα των 200 ευρώ, για τους λίγους η ελαφρύνσεις των 200.000. Και αναρωτιέμαι αυτή είναι η ανάπτυξη για όλους ; Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ; Είναι μεσαίοι αυτοί που έχουν κέρδη 5 εκ το χρόνο ; Εμείς είχαμε προγραμματίσει το αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για το 2020 να τον διαθέσουμε με δικαιοσύνη και στοχευμένα για τη μεσαία τάξη. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%. Ενώ η ΝΔ αγνοεί τη μεσαία τάξη για να κάνει πιο γενναία δώρα στους φίλους και χορηγούς της. Το ίδιο όμως δεν έκανε και με τον ΕΝΦΙΑ ;

Όταν εμείς νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και κατά 20% για τις μεσαίες περιουσίες. Η ΝΔ μαζί με τον κ. Στουρνάρα, αμφισβητούσαν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση αυτή. Τώρα βέβαια που άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν οι κανόνες των μαθηματικών και τα νούμερα βγαίνουν. Ανακάλυψαν μάλιστα επιπλέον 250 εκ. για το 2019. Ως εδώ όλα καλά. Αλλά που αποφάσισαν να τον ξοδέψουν ; Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ. Αυτή είναι η δημοσιονομική και φορολογική πολιτική του κου Μητσοτάκη. Αυτά είναι τα κοινωνικά συμφέροντα που υπηρετεί. Αυτή είναι η αντίληψή του για την κοινωνική δικαιοσύνη. Και ακριβώς αυτή την αντίληψη υπηρετεί και αυτός και η κυβέρνησή του σε όλους τους τομείς της οικονομικής πολιτικής κάνοντας δώρα σε επιχειρηματίες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Δίνουν λίγα σε πολλά και πολλά σε πολλούς 

«Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση ξέχασε τους λεονταρισμούς της για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ μάλιστα είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δις που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 22, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων. Δεν το έκανε. Και εδώ το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική. Αντ αυτού επέλεξαν για άλλη μια φορά την επικοινωνία από την ουσία. Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Και πανηγυρίζουν λες άνοιξαν τις πύλες του παραδείσου» είπε. 

«Υποκριτές, διπλοπρόσωποι και εγκλωβισμένοι ταυτόχρονα»

Τη συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε - καταχειροκροτούμενος- ο κ. Τσίπρας λέγοντας: «Εκεί που πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του σε υποκρισία και δημαγωγία ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν προεκλογικά επένδυε με κάθε τρόπο στα ψεύδη, την πατριδοκαπηλία, την κάλυψη εθνικιστικών επιθέσεων, ενάντια σε μια «προδοτική» όπως την ονόμαζε συμφωνία, για την οποία τώρα μετεκλογικά δεν βρίσκει λέξη να πει, παρά μόνο φυσικά ότι θα την εφαρμόσει και θα την τιμήσει. Θα την τιμήσουν, λένε τώρα, τη κατά τα άλλα προδοτική συμφωνία. Και κάνουν τη κυβίστηση να μοιάζει πιο εντυπωσιακή. Οι υποκριτές που πέρυσι τροφοδοτούσαν το κλίμα του εθνολαικισμού και πυροδοτούσαν το διχασμό, μόνο και μόνο για να κερδίσουν λίγες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές».

«Υποκριτές, διπλοπρόσωποι και εγκλωβισμένοι ταυτόχρονα». Γιατί ό,τι κάνεις σε αυτή τη ζωή, το βρίσκεις κάποια στιγμή μπροστά σου. Δεν είπε λέξη στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο κος Μητσοτάκης για τις 3μερείς, 4μερείς συνεργασίες, που άνθισαν χάρη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα για συστρατευση στο χώρο της αριστεράς: «Και καλώ όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες αυτή τη μάχη να τη δώσουμε μαζί είμαστε εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και θα μεγαλώσει και θα γίνει η μεγάλη η δημοκρατική η προοδευτική παράταξη της Αριστεράς».