Απαντώντας σε ερώτηση του Reader.gr και της Ευγενίας Κουντούρη για το προσφυγικό, και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, π κ. Τσίπρας δήλωσε πως «κάναμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για μία κρίση που υπερέβαινε τις δυνατότητες μας, μία προσφυγική κρίση που ήταν η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Βρεθήκαμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, όχι όπως άλλες χώρες που ύψωναν φράχτες. Οι Έλληνες πολίτες, αλλά και η κυβέρνηση, έκαναν ό,τι μπορούσαν» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Κινηθήκαμε γρήγορα για να βρούμε λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε συνεννόηση με την Τουρκία. Ήταν μία λύση που έχει προβλήματα, αλλά στα πλαίσια αυτά ήταν μία λύση που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές, αλλά και να σταματήσουν οι θάνατοι» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωσε:

«Όταν εμείς λέγαμε ότι είναι αντικειμενικές οι δυσκολίες, η προηγούμενη αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι εμείς φέρναμε τους μετανάστες, ότι εμείς δεν έχουμε την αποτελεσματικότητα στον συντονισμό, ότι εμείς είμαστε άχρηστοι, ότι εμείς δεν τα κάνουμε σωστά. Τα αποτελέσματα νομίζω ότι πολύ γρήγορα τους διέψευσαν. Τον Ιούλιο στα νησιά είχαμε 4.000 μετανάστες, μέσα σε δύο μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ έγιναν 10.000. Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση βρίσκει μπροστά της τις ανοησίες που έλεγε όσο ήταν στην αντιπολίτευση».

Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, για τη μετανάστρια μητέρα που βρέθηκε στα Εξάρχεια με τα παιδιά της, ο Κ. Τσίπρας απάντησε: 

«Είναι προφανές ότι κακώς η συγκεκριμένη μητέρα βρέθηκε σε μια κατάληψη και όχι σε ένα χώρο προστατευμένο, σε ένα σπίτι, σε ένα από τα δεκάδες από τα προγράμματα τα οποία έχουμε υλοποιήσει, στα οποία φιλοξενούνται σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες ανά την Ελλάδα. Το γιατί συνέβη αυτό, οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές. Από κυκλώματα τα οποία δρουν σε μία κατεύθυνση εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων, και παραπληροφόρησής τους πολλές φορές, ως και την πρακτική αδυναμία να είναι απολύτως αποτελεσματικός ο μηχανισμός μέχρι και την τελευταία περίπτωση που μπορεί να υπάρξει. Συνεπώς, θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν ατέλειες, υπάρχουν δυσκολίες, όμως η κεντρική μου απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Αλλά καμιά φορά δεν πετυχαίνεις τα άπαντα, ακόμα και αν καταβάλλεις το μέγιστο των  προσπαθειών σου».