Ο Χάικο Μάας ζήτησε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ασκώντας παράλληλα κριτική στην γείτονα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ κάλεσε σε αποκλιμάκωση και επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. 

Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ μιας ολιστικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την αλληλεγγύη στις χώρες με την μεγαλύτερη επιβάρυνση. 

Σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας, όπως η δήλωση για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε «μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό». 

Πολεμικές επανορθώσεις

Την πάγια θέση της Γερμανίας ότι «αποδέχεται, όπως το έκανε πάντα, την πολιτική και ηθική ευθύνη της για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στην Ελλάδα στο όνομα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «τυπικά έχει απαντηθεί», επανέλαβε ο Μάας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η γερμανική πλευρά σχεδιάζει να απαντήσει και επισήμως στην σχετική ελληνική ρηματική διακοίνωση.

Την πεποίθηση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «στο τέλος θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί», εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαφορά δεν θα δηλητηριάσει τις φιλικές ελληνογερμανικές σχέσεις.

«Είμαστε της άποψης ότι το θέμα των επανορθώσεων τυπικά έχει απαντηθεί και σίγουρα θα ολοκληρώσουμε την απαραίτητη ανταλλαγή, η οποία συνηθίζεται σε αυτό, ότι το διαβεβαιώνεις δηλαδή αυτό αμοιβαία διπλωματικά, με όλους τους τύπους», δήλωσε ο κ. Μάας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει στη ρηματική διακοίνωση με την οποία η Αθήνα την καλεί σε διάλογο για το θέμα. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το ζήτημα τέθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών.

«Η Γερμανία είναι μια φίλη χώρα της Ελλάδας, και σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν είναι όμως απολύτως απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα», δήλωσε για το ίδιο θέμα ο κ. Δένδιας και προσέθεσε ότι υπάρχουν και διαφωνίες, οι οποίες όμως «δεν πρόκειται να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας», αλλά «θα είναι ένα τμήμα των σχέσεών μας το οποίο θα το συζητάμε». Από την πλευρά της Ελλάδας «εκφράζω την βεβαία πεποίθηση ότι στο τέλος και αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντά τον πρόεδρο της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και νωρίτερα την επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρείας για την Εξωτερική Πολιτική.