Πάντως κι ενώ εκκρεμεί η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε για ακόμη μια φορά - στη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο - την Τουρκική παρέμβαση στην Κύπρο και το επιδιωκόμενο άνοιγμα της Αμμοχώστου το οποίο επιχειρεί η Άγκυρα.

“Για να υπάρξουν συνομιλίες χρειάζεται πάντοτε αποκλιμάκωση. Λυπούμαι όμως να πω ότι η Τουρκία δεν βοηθά. Αντιθέτως, οι πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση μίας λύσης στο θέμα του Κυπριακού”, είπε ο κ. Δένδιας για να εισπράξει την στήριξη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, που υπήρξε κι αυτός με τη σειρά του επικριτικός απέναντι στην Τουρκία, σημειώνοντας πως το Βερολίνο εξετάζει τη μείωση πώλησης εξοπλιστικών συστημάτων στην Άγκυρα.

“Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων, εξαιτίας διαφόρων θεμάτων που προέκυψαν μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, ένας μεγάλος αριθμός εξαγωγών οπλικών συστημάτων κατά το παρελθόν δεν υλοποιήθηκαν. Όλα όσα θα πρέπει να αποφασιστούν στο μέλλον θα τα εξετάζουμε και με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση”, είπε ο κ. Μάας

Η ΄Άγκυρα πάντως εξακολουθεί να δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή κάτω από τα παράλια της Τουρκίας για ωκεανογραφικές και κλιματολογικές μελέτες με νέα NAVTEX που εξέδωσε χθες κι αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης οδηγίας για λογαριασμό του ίδιου ερευνητικού σκάφους. Η Αθήνα δηλώνει πάντως - μέσω του υπουργού Άμυνας πως παρακολουθεί στενά την τουρκική δραστηριότητα.  

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις  25 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.