Στη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, κατήγγειλαν με τις παρεμβάσεις τους «τα κατάπτυστα και προκλητικά ανιστόρητα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου», ζητώντας την καταψήφισή τους.

Ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος στην ομιλία του τόνισε ότι «η διαδικασία δεν αφορά συζήτηση για τη 'μνήμη και το μέλλον' αλλά ντελίριο χυδαίου αντικομουνισμού. Δείτε τα αντικομουνιστικά ψηφίσματα που κατατέθηκαν: είναι κατάπτυστα, προκλητικά ανιστόρητα. Πρέπει να αποσυρθούν, να καταψηφιστούν, γιατί οι λαοί θα κρίνουν αυστηρά αυτούς που θα δώσουν την ψήφο τους».

Τι αναφέρει η πρόταση ψηφίσματος

Η πρόταση ψηφίσματος που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «ότι πριν από 80 χρόνια, στις 23 Αυγούστου 1939, η Σοβιετική Ένωση και η ναζιστική Γερμανία υπέγραψαν τη Συνθήκη μη επιθέσεως, γνωστή ως σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, και τα μυστικά πρωτόκολλά της, με τα οποία η Ευρώπη και τα εδάφη ανεξάρτητων κρατών χωρίστηκαν σε σφαίρες επιρροής μεταξύ των δύο ολοκληρωτικών καθεστώτων και άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» και ότι «η διατήρηση της μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων και η αναγνώριση και συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς των εγκλημάτων που διέπραξαν οι σταλινικές, οι ναζιστικές και λοιπές δικτατορίες, έχουν ζωτική σημασία για την ενότητα της Ευρώπης και του λαού της και για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ απέναντι στις σημερινές εξωτερικές απειλές».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλει το «κατάπτυστο, αντικομμουνιστικό κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που υπογράφεται από τις πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών» και προσθέτει ότι «διαστρέφει προκλητικά την Ιστορία, εξομοιώνει ανιστόρητα τον κομμουνισμό με τον φασισμό. Στρώνει το έδαφος στις φασιστικές συμμορίες και τις ακροδεξιές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, αθωώνοντας το ναζισμό και τα φρικιαστικά εγκλήματά του».

Όπως επισημαίνει «στόχος αυτού του αντιδραστικού εκτρώματος, είναι η νομιμοποίηση της απαγόρευσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των κομμουνιστικών συμβόλων που έχει επιβληθεί σε μια σειρά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως τις Βαλτικές χώρες και αυτές του λεγόμενου Βίζενγκραντ, η γενίκευση της ποινικοποίησης και των διώξεων της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της δράσης των λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν μαζί με τους κομμουνιστές και αντιστέκονται στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα».

«Στη μνήμη των λαών είναι ανεξίτηλα χαραγμένη η καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του φασιστικού τέρατος, ποτισμένη με το αίμα εκατομμυρίων σοβιετικών ανθρώπων, οι ανυπολόγιστες θυσίες των κομμουνιστών, που πρωτοστάτησαν στο ηρωικό αντιστασιακό κίνημα ενάντια στο ναζιστικό ζυγό» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Το Ευρωκοινοβούλιο αναδεικνύεται σημαιοφόρος του αντικομμουνισμού, που αποτελεί την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, προπομπός και απαραίτητο συμπλήρωμα της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλει μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας: «Την Ιστορία την έχουν γράψει αμετάκλητα οι λαοί με τους αγώνες τους και δεν πρόκειται να την ξαναγράψουν με ψηφίσματα οι απολογητές του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Όσοι ευρωβουλευτές ψηφίσουν αυτό το αντικομμουνιστικό κατασκεύασμα, αναλαμβάνουν σοβαρή ευθύνη, την οποία ο λαός μας θα κρίνει αυστηρά».