«Ίσως γνωρίζετε ότι πάει να σπάσει κάθε ρεκόρ η διάθεση κατάταξης στην επόμενη ΕΣΣΟ. Βολεύει ενδεχομένως να καταταγεί κάποιος το Νοέμβριο για εννέα μήνες ώστε τέλος καλοκαιριού - αρχές Σεπτεμβρίου να είναι ελεύθερος να συνεχίσει την πορεία του με σπουδές και ο,τιδήποτε άλλο. Όμως εδώ υπάρχει μία ανισορροπία. Πάρα πολλοί κατατάσσονται σε αυτή την ΕΣΣΟ περισσότεροι από όσους μπορεί υποστηρίξει το Στράτευμα, ακόμα και το απλό της ένδυσης, της υπόδησης και της σίτισης» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να καταταγούν σ’ αυτήν την ΕΣΣΟ όσοι περισσότεροι γίνεται. Ίσως μας δοθεί και μία ευκαιρία κατά αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε τις Μονάδες της Θράκης και των νησιών, διότι αυτές εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επάνδρωσης και σαφώς νομίζω ότι αν θέλουμε όλοι να μιλάμε και να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να συζητάμε πρωτίστως για την επαρκή επάνδρωση των Μονάδων ανά την επικράτεια, αλλά κυρίως στα σύνορα» συνέχισε.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με ΗΠΑ και Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρόκειται να προχωρήσει άμεσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Όσο για την Τουρκία είπε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ και ενημέρωσε ότι θα συναντηθούν στην συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που θα γίνει στα τέλη του επόμενου μήνα.

Στρατιωτικός εξοπλισμός

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε επίσης τη βούληση της κυβέρνησης να αποκτήσει μία νέα, σύγχρονη φρεγάτα με αντιαεροπορική κάλυψη.

Ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με την γαλλική πλευρά, ωστόσο, όπως εξήγησε, δεν είναι δεδομένο ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία.

Οι επαφές είναι σε πρώιμο στάδιο, διευκρίνισε και κατέστησε σαφές ότι δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν, αλλά αυτό που θέλουμε εμείς.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16 αλλά και ο εκσυγχρονισμός των Μιράζ.