Στη σύσκεψη αποφασίστηκε εντατοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις  31 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

  1. Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά σε υπάρχουσες -προς το παρόν- δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.
  2. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο. Εκτιμάται ότι όσο βαίνει προς την ολοκλήρωσή της η τουυριστική περίοδος, τόσο θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα των μέσσων του Λιμενικού, τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο δυναμικό.
  3. Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex, ΝΑΤΟ). Στο σημείο αυτό υπάρχουν σενάρια για ανάπτυξη δυνάμεων τόσο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όσο και στα τουρκικά, πράγμα που όμως απαιτεί, όπως είναι φανερό, συνεννόηση.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στις δομές των νησιών είναι ασφυκτική. Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο.

Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο μέσα σε πέντε ημέρες έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια ενημέρωσε ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ.Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α.Στεφανής και Παρά τω Πρωθυπουργώ Στ.Πέτσας και Α.Σκέρτσος.