Όπως μετέφεραν προηγουμένως κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκαν τρία πράγματα: 

  • Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών 
  • Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο ανατολικό Αιγαίο
  • Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)

Το πρώτο μέτρο σημαίνει πρακτικά τη συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών, με μεταφορά αιτούντων άσυλο σε υφιστάμενες χερσαίες δομές. Παράλληλα, στη σημερινή προπαρασκευαστική συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, δόθηκε και «γραμμή» από τον κ. Μητσοτάκη στους αρμόδιους υπουργούς να αρχίσουν να επεξεργάζονται και νέες λύσεις, ώστε αποφάσεις να μπορούν να ληφθούν το επόμενο διάστημα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπό σκέψη είναι και η προοπτική δημιουργίας κάποιων νέων χερσαίων δομών. 

Ως προς την ενίσχυση της δύναμης του Λιμενικού, η κυβέρνηση θέλει να διαθέσει στη φύλαξη των νησιών δυνάμεις, έμψυχες και υλικές, που χρησιμοποιούνταν το καλοκαίρι για τη φύλαξη των υπόλοιπων νησιών της χώρας. Με δεδομένη την πάροδο της τουριστικής περιόδου, δεν χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση στα περισσότερα νησιά, συνεπώς υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες δυνάμεις. 

Ως προς τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Frontex, αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί το επόμενο διάστημα και σημαίνει αυξημένη παρουσία της και στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

Ουσιαστικά, η σημερινή σύσκεψη αποτέλεσε έναν προάγγελο ενός νέου ΚΥΣΕΑ που θα γίνει επί του θέματος αυτού, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Οκτωβρίου, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη, ενώ το επόμενο διάστημα θα κλειδώσει και το ευρύτερο πακέτο αλλαγών στις διαδικασίες ασύλου που θα φέρει στην κυβέρνηση η Βουλή και σε αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης μιας αίτησης ασύλου, όπως είχε αποφασιστεί στο ΚΥΣΕΑ πριν από μερικές εβδομάδες.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ.Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α.Στεφανής και Παρά τω Πρωθυπουργώ Στ.Πέτσας και Α.Σκέρτσος.