«Το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας. Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η προσπάθεια μας πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη και την παρακολούθηση. Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές, οι αλλαγές είναι συχνά λεπτές, σταδιακές και δεν εντοπίζονται στα αρχικά στάδια. Η ευαισθητοποίηση όχι μόνο σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια εκτενή αναφορά στην περυσινή πυρκαγιά στο Μάτι, αναφέροντας ότι «η καταστροφή στο Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». «Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα». 
 
«Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας.
Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις ενέργειες που δρομολογεί. «Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050. Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός, ακόμα, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες ως το 2028, ενώ τόνισε ότι σχεδιάζεται επίσης η πλήρης απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης σε όλη τη χώρα από το 2021 και μετά. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της χώρας.