Η ακύρωση της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι για την επίσημη έρευνα με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου Τραμπ.  

Η υπόθεση, η οποία κλιμακώθηκε δραματικά τις τελευταίες ώρες, αφορά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σ’ αυτήν, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ασκήσει πιέσεις ώστε το Κίεβο να προχωρήσει σε έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, δεύτερου γιου του Δημοκρατικού πολιτικού, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και εργαζόταν από το 2014 για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου. 

«Αν συνεχίσει να χλευάζει τον νόμο, κατά την άποψή μου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αφήσει στο Κογκρέσο άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής του», ανέφερε σε μια λακωνική δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι.