Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να καταθέσει σήμερα στη Βουλή η ΝΔ το αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαισούνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, επισπεύδοντας τις διαδικασίες σε σχέση με το αναμενόμενο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, το τελικό κείμενο έχει συνταχθεί και είναι έτοιμο προς αποστολή στους βουλευτές του κόμματος προς υπογραφή. Βάσει κανονισμού, απαιτείται υπογραφή κατ’ ελάχιστον από 30 βουλευτές, αλλά η ΝΔ δεν θα περιοριστεί στον ελάχιστο δυνατό αριθμό. Βουλευτές πουέχουν γνώση των διεργασιών επιβεβαίωναν στο Reader.gr την επίσπευση των διαδικασιών. 

Όπως γράφαμε τις προηγούμενες μέρες, το ερώτημα ήταν, αν η Επιτροπή που αναμένεται να συσταθεί θα δήλωνε αναρμόδια και θα επέστρεφε τον φάκελο στη Δικαιοσύνη ή αν θα έμπαινε στην ουσία των καταγγελιών. Αυτό θα εξαρτάτο, εν πολλοίς, από τις κατηγορίες που θα περιγράφονταν στην πρόταση παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κ.Ο. της ΝΔ θα αναφέρεται στο αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας» και όχι της «ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας» και σε αυτό της παράβασης καθήκοντος. Πρόκειται για δύο αμιγώς «υπουργικά» αδικήματα, που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή. Στην πορεία, δε, θα φανεί ποιο αδίκημα θα υπερισχύσει, εφόσον προκύψουν στοιχεία.

Αυτό, δε, ανοίγει και το παράθυρο ακόμα και για Ειδικό Δικαστήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο ή για την εμπλοκή και άλλων προσώπων, ανάλογα με την πορεία των εργασιών της Επιτροπής. 

Είναι σαφές ότι καταλυτικό ρόλο έχει παίξει η κατάθεση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, η οποία αναφέρεται ρητά στον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον κατονομάζει ως «Ρασπούτιν» και περιγράφει έργα και ημέρες του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις περιγραφές της κ. Ράικου, εν πολλοίς, και η Κ.Ο. της ΝΔ προανατολίστηκε στα προαναφερθέντα αδικήματα που θα περιγράφονται στο παραπεμπτικό για τον πρώην υπουργό. Ρόλο έπαιξε, βεβαίως, και η κατάθεση του αντιεισαγγελέα κ. Αγγελή. 

Από εδώ και πέρα, βεβαίως, γαία πυρί μειχθήτω, μιας και αναμένεται σκληρή κόντρα κορυφής στη Βουλή, τη μέρα της ψήφισης του αιτήματος της πλειοψηφίας, πράγμα που αναμένεται να δρομολογηθεί από την επόμενη εβδομάδα, αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών της εν λόγω Επιτροπής, οι οποίες προφανώς θα περιλαμβάνουν και σειρά καταθέσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.