Σκοπός είναι η διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν τελεστεί από τον κ. Παπαγγελόπουλο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του, στην υπόθεση της Novartis.

Τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην προανακριτική επιτροπή:  

1) Ηθική Αυτουργία στο αδίκημα κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (άρθρο 46 παρ 1σε συνδ. με 239 Π.Κ.)

2) Πρόκληση και Προσφορά για τέλεση εγκλήματος (άρθρο 186 παρ 1 και 2 Π.Κ.)

3) Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και Παράβαση καθήκοντος ( άρθρο 46 παρ 1 σε συνδ. με άρθρο 259 Π.Κ. και 259 Π.Κ. αυτοτελώς)

4) Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία (άρθρο 224 παρ 2 Π.Κ.)

«Για τους ανωτέρω λόγους, προτείνεται σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ 3 του Συντάγματος και 153 του Καν. Βουλής και το άρθρο 5 του Ν.3126/2003 η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του», αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ. 

Το πρωτο αδίκημα ειμαι κακούργημα με ποινή εως 15 ετη και τα αλλα τρια πλημμελήματα με μικρότερες ποινές.

Είναι σαφές ότι καταλυτικό ρόλο έχει παίξει η κατάθεση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, η οποία αναφέρεται ρητά στον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον κατονομάζει ως «Ρασπούτιν» και περιγράφει έργα και ημέρες του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις περιγραφές της κ. Ράικου, εν πολλοίς, και η Κ.Ο. της ΝΔ προανατολίστηκε στα προαναφερθέντα αδικήματα που περιγράφονται στο παραπεμπτικό για τον πρώην υπουργό. Ρόλο έπαιξε, βεβαίως, και η κατάθεση του αντιεισαγγελέα κ. Αγγελή. 

ΣΥΡΙΖΑ: Παρωδία η παραπομπή

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατάθεση της πρότασης σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη ΝΔ, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κάνει λόγο για ρεβανσισμό εκ μέρους της ΝΔ και επιχείριση συγκάλυψης του σκανδάλου της Novartis.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Η ΝΔ επιβεβαιώνει πως δεν έχει μάθει τίποτα από το δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της. Συνεχίζει με ακόμα ένα επεισόδιο την άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων που το ανέδειξαν.

Με μοναδικό της στόχο να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, συστήνει Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για δήθεν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτή. Βασίζει την προανακριτική σε έωλες μαρτυρίες δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι όμως ελέγχονται και οι ίδιοι από τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς τους στην ίδια υπόθεση.

Δεν πρόκειται μόνο για μία γελοία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται και για ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα.

Η προανακριτική παρωδία ωστόσο θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο για να επιβεβαιωθεί η πλεκτάνη που στήνει η ΝΔ, αλλά και για να μάθει το πανελλήνιο ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο Novartis, ποιοι έβαλαν τις υπογραφές τους στα υπερκέρδη της εταιρίας στα χρόνια των μνημονίων και πόσο τελικά στοίχισε στη Δημόσια Υγεία και στους φορολογούμενους πολίτες.