Η πρόταση του Νάσου Ηλιόπουλου, αρχηγού της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδός Ζακ Κωστόπουλου ήταν από τα θέματα της επικαιρότητας που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Ο ίδιος δέχθηκε αρκετά σχόλια στο Facebook, κάτω από την ανάρτηση με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεση του να καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στο οποίο και συμμετέχει, κάποια από αυτά αρκετά επιθετικά.

Μάλιστα αναγκάστηκε να καταθέσει σήμερα μήνυση εναντίον δύο χρηστών, που έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τη ζωή του.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο Reader.gr σημειώνει πως αυτή η πρόταση δεν αποτέλεσε έμπνευση της στιγμής και είναι κάτι που έχει συζητηθεί με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

«Η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι κάτι καινούργιο. Είχαμε καταθέσει την πρόταση αυτή στο σύνολο της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, σε ανοιχτή διαβούλευση και τηρούμε αυτό που είχαμε πει ότι θα κάνουμε εδώ και καιρό».

Γιατί όμως θεωρεί πως πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση του

«Έχει γίνει πολύ κουβέντα και προεκλογικά στην Αθήνα για το θέμα της ασφάλειας. Όταν μιλάμε για ασφάλεια αναφερόμαστε σε ένα καθολικό δικαίωμα, χωρίς εξαιρέσεις που απευθύνεται σε όλους και όλες. Τις προάλλες ένα ομόφυλο ζευγάρι δέχθηκε επίθεση έξω από το Μουσείο από έναν άντρα των ΜΑΤ και η υπόθεση έχει πάρει ήδη τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η ομοφοβία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθαρίζει την ουσία της πρότασης του και γιατί η δολοφονία του Ζακ είναι ένα περιστατικό που δεν πρέπει να ξεχαστεί:

«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις πως έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, ενώ δεκάδες πολίτες απλά παρακολουθούσαν να συμβαίνει και παρουσία της αστυνομίας, αυτός ο άνθρωπος δεν έμεινε ζωντανός.

Αυτό που είναι ακόμα πιο τρομακτικό όμως είναι το μίσος που εξακολουθεί να εκφράζεται στη μνήμη του Ζακ. Το ό,τι συνεχίζεται το λιντσάρισμα καθώς αποκαλείται πρεζάκι και ληστής, ενώ έχει αποδειχθεί πως τίποτα από τα δύο δεν ισχύουν.

Την υπόθεση εξετάζει η δικαιοσύνη, όμως είναι γνωστό πως δεν βρέθηκαν τα αποτυπώματα του σε κανένα μαχαίρι. Πρέπει ως κοινωνία και ως πόλη να κάνουμε όλους τους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να μην ξεχάσουμε την τεράστια πληγή που άνοιξε αυτό που συνέβη. Το μίσος συνεχίζει να υπάρχει».

Όσο για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε στα social media με την δημοσιοποίηση της πρότασης του ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε:

«Απάντησα σε τρία σχόλια. Τα δύο απειλούσαν τη ζωή μου και τέτοιου είδους σχόλια δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα.  Έχω ήδη απευθυνθεί στη δικαιοσύνη κι έχω καταθέσει μήνυση έναντι των δύο ανθρώπων που απειλούσαν την σωματική μου ακεραιότητα. Ένα τρίτο σχόλιο στο οποίο απάντησα ήταν εκείνο που έλεγε πως θα πρέπει ο οδός να μετονομαστεί σε Ζάκι Ο, στο οποίο είπα πως θα πρέπει αυτό να συζητηθεί με την οικογένεια του και την ίδια την κοινότητα».

Όσο για το αν ένιωσε θυμό ή πίκρα από τις επιθέσεις που δέχθηκε, είπε:

«Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει είναι πως το ψέμα αντέχει και συνεχίζει να ταξιδεύει. Παρότι όλα τα δεδομένα, όπως η έκθεση του ιατροδικαστή έδειξαν πως δεν ήταν ούτε πρεζάκι ούτε κλέφτης, το ψέμα επιβιώνει. Είναι εντυπωσιακό και τελικά πλήττεται η ίδια η δημοκρατία.

Σου προκαλεί τεράστια στεναχώρια τόση παλιανθρωπιά, όμως είναι φυσιολογικό επακόλουθο μιας κρίσης που χτύπησε με τέτοιο τρόπο τη χώρα. Ο κοινωνικός κανιβαλισμός, όπου βρίσκεις τον πιο αδύνατο για να ξεσπάσεις, είναι άλλωστε κι αυτό που συντηρούν οι συντηρητικές δυνάμεις. Δεν θα τα βάλεις με τους πιο ισχυρούς, αλλά θα σου δώσουν έναν εσωτερικό εχθρό, αδύναμο, ώστε να αισθανθείς κυρίαρχος απέναντι του».