Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την διαδικασία με την εισήγηση του και στη συνέχεια επιδόθηκε σε μία σειρά τετ α τετ με κορυφαία στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Προοδευτικής Συμμαχίας, με αντικείμενο την πολιτική διακήρυξη την οποία θα κληθούν να επικυρώσουν αύριο τα μέλη της κεντρικής επιτροπής και θα παρουσιάσει στους πολίτες ο πρόεδρος του κόμματος στο φεστιβάλ της νεολαίας την Κυριακή το απόγευμα.    

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στην ομιλία του τόνισε πως η αριστερή πτέρυγα δεν έχει κάτι να φοβάται, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το να έρθει το κόμμα πιο κοντά στον κόσμο είναι το κατεξοχήν «αριστερό χαρακτηριστικό», στη συνέχεια συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον  Γιάννη Ραγκούση και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από τη συνεδρίαση και σιγά –σιγά άρχισαν να αποχωρούν και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, (με εξαίρεση τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη που έμεινε μέχρι το τέλος), κάνοντας το σαφές πως η ουσία θα συζητηθεί το Σάββατο, όπου θα επικυρωθούν και οι προτάσεις που θα γίνουν.

Κριτική για την… έλλειψη αυτοκριτικής

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στις ομιλίες που ακολούθησαν αυτή του Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ήταν η «αναγκαία», όπως σημείωναν τα μέλη της κ.ε., αυτοκριτική που πρέπει να γίνει. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από ένα μέλος της επιτροπής «λέμε πως θα αλλάξουμε, αλλά δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα αλλάξουμε, γιατί δεν έχουμε επισημάνει τι έφταιξε. Για να αλλάξεις κάτι πρέπει πρώτα να το εντοπίσεις και δεν έχει γίνει καμία κουβέντα με τις οργανώσεις, τα απλά μέλη του κόμματος που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, για το τι πήγε στραβά».

Ο Νίκος Βούτσης στην ομιλία του στην κ.ε. αναφέρθηκε σε «ένα κόμμα πολύ πιο μαζικό κοινωνικά γειωμένο πολιτικοποιημένο, με ανάληψη ευθύνης στο όνομα της κοινωνίας, της νέας γενιάς, των εργαζομένων ώστε να υπάρξει η εναλλακτική της αριστερά απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική» και συνέχισε: «Το ζήτημα της αποτίμησης είναι κεντρικό ζήτημα έτσι ώστε και το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί και η σχέση μας με τον λαό και την κοινωνία της αριστεράς να είναι ειλικρινής να έχει φερεγγυότητα και να δίνει προοπτική. Δεν πρέπει να φοβηθούμε να μιλήσουμε και για το ύφος της διακυβέρνησης και για το ύφος της εξουσίας».

Ομοίως κι άλλα μέλη εξέφρασαν πανομοιότυπες απόψεις σημειώνοντας: «Δεν έγινε καμία συζήτηση σοβαρή και οργανωμένη γιατί χάσαμε και γιατί ο Μητσοτάκης πήρε 40%».