Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκε μεν να επικυρώσει την Πολιτική Διακήρυξη, δεν έλειψαν όμως και οι κόντρες μεταξύ των ανταγωνιστικών τάσεων εντός του κόμματος. 

Μεταξύ άλλων την διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ απασχόλησε και το ζήτημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και των όρων αυτής. Σ’ αυτό το ακριβώς το κομμάτι, εκείνο δηλαδή των όρων της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασαν τις μεγαλύτερες ή μικρότερες διαφωνίες του. 

Τσακαλωτος: Οι αριστεροί δεν έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό

«Η σοσιαλδημοκρατία δεν ασχολήθηκε με θέματα όπως οι ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, όπως εμείς και γι’ αυτό έφτασε εκεί που έφτασε» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Μπορούμε να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε στην κυβέρνηση; Λάθος ερώτηση. Οι Αριστεροί και οι Αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν. Δεν σκοπεύουν να έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό», 

Φίλης: Να μην κυνηγάμε τους 65άρηδες του ΠΑΣΟΚ 

«Να αλλάξουμε το κοινό μας» κάλεσε ο άλλοτε υπουργός Παιδείας. «Κερδίζεις τη νεολαία και κερδίζεις τις εκλογές, δεν την κερδίζεις τότε χάνεις και κερδίζει ο Μητσοτάκης».

Απαίτησε μάλιστα από το κόμμα του «να μην κυνηγάει μόνο τους 65άρηδες του ΠΑΣΟΚ».

Σκουρλετης: Όχι σε «εσωτερικούς εχθρούς»

Το παράπονό του για την επίθεση που δέχθηκε κυρίως από φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο, εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης «Όχι στη προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλληματων που δεν εχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του χώρου μας».

Ο γραμματέας του κόμματος, σημείωσε χαρακτηριστικά, πως το ερώτημα «ποιοι είναι με την διεύρυνση και ποιοι όχι» είναι λάθος. «Όλοι είναι με την διεύρυνση, αλλά σε ποια βάση;»

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας ακόμα για τα οργανωτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι υπάρχουν 5000 μέλη που εγγράφηκαν στο κόμμα μετά τις εκλογές.

Το «καρφί» Λάμπρου για τους… διασπαστές

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της τάσης των «53», μιλώντας και εκείνος για την διεύρυνση, ζήτησε «Σεβασμό στον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζοντας πως «Δεν μπορούμε να ξεχναμε αυτούς των τοπικών οργανώσεων, τους λιγους».

Μάλιστα, πήγε και ένα βήμα παρακάτω τονίζοντας «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από ανθρώπους που είναι εδώ ανάμεσα μας που έχουν διασπάσει τα κόμματα τους να εγκρίνουν την πολιτική διακήρυξη». Το «καρφί» θα μπορούσε να απευθύνεται τόσο στον Θανάση Θεοχαρόπουλο όσο και στον Νίκο Μπίστη, κάτι που ο Πάνος Λάμπρου δεν διευκρίνισε στην ομιλία του. Αντίθετα έκανε ονομαστική αναφορά στην προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον προερχόμενο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Θανάση Παπαχριστόπουλο, τονίζοντας πως «τιμούν το κόμμα». 

Παππάς: Η διεύρυνση θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει δεξιά στροφή

Από την πλευρά των «προεδρικών» ο Νίκος Παππάς, απάντησε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν λέγοντας πως «Η διεύρυνση θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει δεξιά στροφή».

Τόνισε ότι «ο μόνος κίνδυνος που είχαμε ήταν να μολυνθούμε από τα μνημονιακά απόνερα, αλλά τον αποφεύγουμε γιατί υπάρχει το κείμενο της Διακήρυξης και η τοποθέτηση Σταθάκη».

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης είναι ένα ιστορικό κείμενο γιατί συγκροτεί το νέο "εμείς"».