Μια τριμερής σύμπλευση με ελληνική σφραγίδα διαμορφώνεται στο προσφυγικό, ενόψει και των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα κορυφωθούν στις 8 Οκτωβρίου, με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, η ελληνική πλευρά δια του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, έχει πρωτοστατήσει στη σύμπτυξη μετώπου με την Κύπρο και τη Βουλγαρία, δηλαδή δύο χώρες πρώτης υποδοχής, οι οποίες αμφότερες επηρεάζονται από τις κινήσεις της Τουρκίας. Και αυτό, γιατί και στην Κύπρο υπάρχουν ροές από τα τουρκικά παράλια, ενώ στη Βουλγαρία περνούν αιτούντες άσυλο δια της χερσαίας οδού. Με αυτό τον τρόπο, η ελληνική πλευρά επεδίωξε εγκαίρως να αναπτυχθεί κοινή θέση των τριών χωρών που πλήττονται, λόγω της εκτίναξης των ροών από τον λεγόμενο «Ανατολικό Διάδρομο». 

Το μήνυμα που επιδιώκουν οι τρεις χώρες να σταλεί είναι τριπλό. Αρχικά, σύμφωνα με το κείμενο, λεπτομέρειες του οποίου έχουν περιέλθει σε γνώση του Reader.gr, η «τριμερής» υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στο προσφυγικό μπορεί να μην είναι σαν αυτή του 2015, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να πιαστεί εξ απήνης και άρα πρέπει να είναι προετοιμασμενη. Η δράση που πρέπει να αναληφθεί είναι σε τριπλό επίπεδο, σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου. Αρχικά, σε εθνικό επίπεδο, με την Ελλάδα, εν προκειμένω, να δεσμεύεται για ταχύτερη διευθέτηση των αιτημάτων ασύλου και άρα περισσότερες επιστροφές. Επίσης, μείζων είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία καλείται να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να στηριχθεί εκ νέου από την Ευρώπη η γείτονας και οικονομικά. Τέλος, ένα καίριο μήνυμα προς την Ευρώπη είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο Κεντρικός Διάδρομος, δηλαδή οι ροές από τη Λιβύη κυρίως προς την Ιταλία, αλλά ο Ανατολικός. Συνεπώς, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για τον διαμοιρασμό προσφύγων και από αυτή την πηγή. 

Η «τριμερής» αυτή έρχεται ως απάντηση και στην κίνηση Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλίας-Μάλτας να συμπτύξουν δυνάμεις από την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για τη διαχείριση σε κοινή βάση του προσφυγικού βάρους με πηγή στον Κεντρικό Μεσογειακό Διάδρομο. Αυτό, όμως, αφήνει εκτός συσχετισμών Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο που πλήττονται από το άνοιγμα της κάνουλας από μέρους της Τουρκίας. Εξ ου και η πρωτοβουλία, με αποδέκτες και τους Ευρωπαίους. Σημειωτέον, εντός εβδομάδας φθάνουν στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Γάλλος ομόλογός του Κριστόφ Καστανέρ, αλλά και ο απερχόμενος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος που θα έχουν επαφές με την κυβέρνηση. 

Την Τετάρτη, παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. 

Το πακέτο για το άσυλο

Παράλληλα, τη Δευτέρα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και το νομοθετικό πακέτο για το άσυλο που «κλείδωσε» ως κείμενο χθες. Σε αυτό, θα περιλαμβάνονται μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, με ενίσχυση των πρωτοβάθμιων επιτροπών, αλλά και παραπομπή των δευτεροβάθμιων διαδικασιών, μετά από εφέσεις λόγω απορριπτικών αποφάσεων, στα Διοικητικά Δικαστήρια. Παρεμβάσεις θα υπάρχουν και για την καταγραφή των ΜΚΟ, ενώ στόχος της κυβέρνησης, πέρα από τη διαχείριση της κατάστασης στο πεδίο, είναι και η αποτροπή. Γι’ αυτό και πέρα από το τι κάνει η Τουρκία, το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στα θαλάσσια σύνορά μας, τόσο με πλωτά μέσα του Στρατού όσο και με επιπλέον δυνάμεις του Λιμενικού, μιας και η τουριστική σεζόν έχει λάβει τέλος.