Η πολιτική διακήρυξη που εγκρίθηκε χθες από την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα γίνει η βάση για το κάλεσμα του κόμματος στους προοδευτικούς πολίτες, με σκοπό να συνταχθούν στο πλευρό του, να γίνουν μέλη του και να μεταφέρουν τις θέσεις του σε κάθε «γωνία» της ελληνικής κοινωνίας, έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Ήταν όμως μία μικρή, αλλά εξαιρετικά σημαντική φράση που έφερε διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, προβληματισμούς και συζητήσεις και που τελικά δείχνει πως το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Η διακήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά σε μία από τις πρώτες σελίδες της:      

«Όλες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες  κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81».

Η αναφορά στο 1981, το οποίο έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον μεγάλο θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, ήταν το σημείο τριβής μεταξύ των μελών της κεντρικής επιτροπής με εκείνους που κινούνται στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος να εκφράζουν έντονα τις αντιρρήσεις τους.

«Όχι μόνο το αναφέρουμε, ως ένα σημείο «κλειδί» στην πολιτική ιστορία της χώρας, αλλά το εξισώνουμε με γεγονότα όπως το Πολυτεχνείο, τον αντιδικτατορικό αγώνα, την δημιουργία του ΕΑΜ και της Εθνικής αντίστασης. Το 1981 δεν φέρνει στο μυαλό των ανθρώπων που το ακούν το τέλος της δεξιάς, αλλά τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα», σημείωναν χαρακτηριστικά τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, που θεωρούσαν πως αυτή η αναφορά μπορεί να κάνει τον κόσμο που προέρχεται από την αριστερά να γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουν γραφτεί βιβλία από επιφανής αριστερούς για το ’81, το ΚΚΕ εσωτερικού και το ΚΚΕ εξωτερικού το έχουν αποκηρύξει. Ο κόσμος που ήρθε σε μας, ακόμα κι ο κόσμος που παλιότερα στήριζε το ΠΑΣΟΚ, ήρθε για να ξεφύγει από το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήρθε για να το βρει και πάλι μπροστά του» σημείωναν χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η εξίσωση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν οδηγεί στο σωστό μονοπάτι.

Από την άλλη πλευρά αρκετοί από εκείνους που κινούνται στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα μέλη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία σημείωναν πως η πλειοψηφία του 31,5% του κόσμου που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου προέρχεται από την Σοσιαλδημοκρατία και πως ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει το βλέμμα του στον κόσμο που τον στήριξε και να ανοίξει τις πόρτες του σε αυτούς.

«Το 1981 αποτέλεσε μια ημερομηνία σταθμό, όχι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για την κεντροαριστερά» σημείωναν χαρακτηριστικά. «Ο κόσμος αγκάλιασε την μεγάλη αλλαγή, έφερε την κεντροαριστερά στην εξουσία, ξορκίζοντας τα φαντάσματα της δεξιάς που κυριαρχούσαν για δεκαετίες. Η ημερομηνία δεν αποτελεί σταθμό για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για ένα προοδευτικό κεντροαριστερό κίνημα που άλλαξε τους συσχετισμούς στην πολιτική της χώρας. Ας είμαστε ρεαλιστές για το ποιοι είναι οι πολίτες που μας στηρίζουν» έλεγαν.

Σημείωναν επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο αναμφισβήτητος αντίπαλος πόλος και πως πρέπει να σταθεί ως τέτοιος, λαμβάνοντας τη θέση που του αρμόζει στο πολιτικό σκηνικό.

Ανεξάρτητα με το ποια από τις δύο πλευρές έχει «δίκιο», το βέβαιο είναι πως η πολύωρη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος και πως η συγκεκριμένη φράση της πολιτικής διακήρυξης (η οποία φράση δεν ανήκει στον Νάσο Ηλιόπουλο, που συνέγραψε την διακήρυξη πέρα από τις τρεις πρώτες σελίδες) φέρνει το κόμμα της Κουμουνδούρου ένα βήμα πιο κοντά στην Σοσιαλδημοκρατία.