Ο κ. Πομπέο θα φτάσει στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και ίσως συναντήσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Σκοπός της επίσκεψης είναι η υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ που είναι στην ουσία η ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις. Η νέα συμφωνία θα προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, θα σηματοδοτήσει την στενότερη συνεργασία των δυο χωρών στο αμυντικό πεδίο για τα επόμενα χρόνια και θα συνδυαστεί πιθανότατα με αμερικανικές επενδύσεις στο κομμάτι των ελληνικών υποδομών.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία εστιάζει σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος: Στη χρήση της βάση της Σούδας, τη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποκτούν μια ταχύτερη παράκαμψη των στενών για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από την Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη.

Η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ με τους Αμερικανούς να βλέπουν πλέον της χώρα μας σαν το βασικότερο πυλώνα ασφαλείας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γεωστρατηγική της θέση, όσο και την αντοχή των δημοκρατικών της θεσμών παρά τη δεκαετία της κρίσης, και βεβαίως της ανθεκτικότητας της οικονομίας της που παρά την διόρθωση στα χρόνια των μνημονίων, εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωζώνης.

Ο κ. Πομπέο θα αρχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη με επίσκεψη στο Βατικανό όπου θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσει τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και τον Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Δένδιας και Τσαβούσογλου παίρνουν επάνω τους το παιχνίδι των Ελληνοτουρκικών

Μετά την πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και τις διπλωματικές αβρότητες που ακούστηκαν στη Νέα Υόρκη, τη σκυτάλη των ελληνοτουρκικών σχέσεων παίρνουν πια οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι θα πρέπει να προετοιμάσουν τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών που πιθανότατα θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό άλλωστε αποφάσισαν οι δυο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, ως ένα πρώτο βήμα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έχει να συνεδριάσει από το Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη, ενώ η ατζέντα του αναμένεται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμο το θέμα του προσφυγικού

Στην συνολική αποκλιμάκωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα, σημείο που θα μπορούσε να ανοίξει και ευρωπαϊκά κονδύλια υπέρ της Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών στο δικό της έδαφος. Η Αθήνα αναμένει μια κίνηση καλής θέλησης από την Άγκυρα που θα μπορούσε να φανερώσει μια θετική προδιάθεση της γειτονικής χώρας για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις, την ώρα που το Κυπριακό παραμένει στάσιμο και το γεωστρατηγικό παιχνίδι στην ΝΑ Μεσόγειο εξακολουθεί να προκαλεί αστάθεια στην περιοχή.