Η Τουρκία απάντησε χθες με έκδηλο εκνευρισμό στο κοινό ανακοινωθέν Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου που καταδίκαζε την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν μετά τη συνάντησή τους οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας, Χριστοδουλίδης και Σούκρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Σε μια προκλητική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι απέρριψε τη διακήρυξη, και επιτέθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «ανειλικρινή» και ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα μας και των Τουρκοκυπρίων».

Την ίδια στιγμή η Τουρκία φαίνεται πως βλέπει το προσφυγικό ως ένα μοχλό πίεσης τόσο στο Συριακό ζήτημα (απέναντι σε Ευρώπη και Αμερική ) όσο και προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που η Αθήνα βλέπει το πρόβλημα να διογκώνεται χωρίς να έχει καταφέρει να το διαχειριστεί αποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό και μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη - με αρμοδιότητα τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής - Γιώργος Κουμουτσάκος θα μεταβεί αύριο στην Τουρκία για να συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών κ. Süleyman Soylu προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Η συνολική αποκλιμάκωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραμένει το ζητούμενο ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα. Η Αθήνα αναμένει να δει τις κινήσεις της Άγκυρας που θα μπορούσε να φανερώσει μια θετική προδιάθεση της γειτονικής χώρας για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις, ειδικά όμως στο προσφυγικό αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για γρήγορες επιστροφές μέσα πάντα στο θεσμικό πλαίσιο και για αποσυμφόρηση των κέντρων στα νησιά.