Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στην συζήτηση επί της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγορά της Nova από την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, σημείωσε πως «πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στις εμπορικές συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα. Ο ρόλος της πολιτείας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η τήρηση της νομιμότητας».

«Η σημερινή κυβέρνηση όρισε πραγματικά ανεξάρτητη και αμερόληπτη ηγεσία, με σκοπό η επιτροπή να λειτουργήσει όπως υπαγορεύει το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο, χωρίς πιέσεις και χωρίς υποδείξεις» υποστήριξε ο Στέλιος Πέτσας.

Η αποδέσμευση ΠΑΟ και Άρη

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, απάντησε όμως και σε όσα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι η μόνη πυξίδα για τη λήψη της απόφασης να αποδεσμευτούν ομάδες και να μειωθεί το τίμημα για τις ομάδες που έμειναν στην ΕΡΤ, είναι ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.

«Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στην εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων, που επιτεύχθηκε με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων μεταξύ της ΕΡΤ και της Super League 1», είπε και τόνισε ότι η ΕΡΤ, λίγο πριν τις εκλογές, προφανώς με την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να σκορπίσει 63,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτό προχωρούσε, η ΕΡΤ δεν θα είχε καθόλου χρήματα για να διαμορφώσει το πρόγραμμά της, παρατήρησε.  

«Η δημόσια τηλεόραση, δεν είναι μηχανισμός, ούτε μικροκομματικής προπαγάνδας, ούτε εξαγοράς ψήφων. Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ΕΡΤ και για τα δύο», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων χρησιμοποιήθηκαν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου». Αυτό έγινε, όπως είπε, καθώς δύο ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα ενεργοποίησε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΡΤ αλλά και του ποδοσφαίρου και υποσχέθηκε συνολικά 63,2 εκατομμύρια ευρώ σε Super League 1 και 2 και Football League, για να μεταδώσει η ΕΡΤ στην τρέχουσα σεζόν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, με ένα ποσό «πέρα από κάθε λογική» και «εξωπραγματικό» για τα δεδομένα της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς.

«Είναι προφανές ότι η εκμετάλλευση των χρημάτων της ΕΡΤ για κομματικό όφελος, βρίσκει αντίθετη τη νέα κυβέρνηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι για το λόγο αυτό, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ, εξουσιοδότησε το ΔΣ να επαναδιαπραγμευτεί χαμηλότερο τίμημα με τις ομάδες της Super League 1 και 2, με στόχο τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού προγράμματος για την ΕΡΤ και τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση των πόρων της, δηλαδή των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων».

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Πέτσας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η ΕΡΤ υπέβαλε νέες μειωμένες προσφορές και δημιουργήθηκε το περιβάλλον να υποβληθούν στις ομάδες προτάσεις και από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά. «Έτσι αποδεσμεύτηκαν από τη δημόσια τηλεόραση Παναθηναϊκός και Άρης ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ πέτυχε χαμηλότερο τίμημα με τις τέσσερις ΠΑΕ, (Ατρόμητο, Λαμία, Ξάνθη και Παναιτωλικό0, με τις οποίες η ΕΡΤ είχε προσυμφωνήσει από πέρυσι να μεταδώσει τους αγώνες τους. Συνολικά η ΕΡΤ, για τη μετάδοση των αγώνων της Super League 1, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα καταβάλει 8,9 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής, αντί για 22 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και αντί για 44 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Πέτσας. Με τον ίδιο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, με γνώμονα την αμεροληψία και ανεξαρτησία της ΕΡΤ αλλά και την καταβολή δίκαιου τιμήματος, συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τη Super League 2. Ιδίως για τον Παναθηναϊκό, για τον οποίον η ΕΡΤ έδινε 6,2 εκατομμύρια ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ ήταν κάτω από 300.000 ευρώ.