Όπως ο ίδιος ανέφερε και στην ομιλία του στο φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, θεωρεί πολύ πιθανό έναν αιφνιδιασμό με μια εκλογική αναμέτρηση νωρίτερα του αναμενόμενου και επιθυμεί άπαντες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πορεύονται με αυτό το ενδεχόμενο στο μυαλό.

Αυτό μάλιστα συνδυάζεται και με την εκστρατεία που ξεκινάει το κόμμα για την εγγραφή των νέων μελών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει από τα στελέχη του κόμματος και τα μέλη των οργανώσεων να βγουν στους δρόμους και να πλησιάσουν τους πολίτες, δημιουργώντας δεσμούς με όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό πιάνουν «δουλειά» και τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας και ειδικότερα τα πιο έμπειρα μέλη που προέρχονται από τις παλιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτά μάλιστα έχει αναθέσει την επαφή με τους κοινωνικούς τομείς που κατά τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη μεγαλύτερη ενίσχυση.

Ο πρώτος είναι η νεολαία με τον πρώην πρωθυπουργό να έχει ζητήσει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη οργάνωση μέσα στα Πανεπιστήμια, ενώ έχει δοθεί βάρος και στην διαδικτυακή δομή της νεολαίας η οποία όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου ήταν τελείως ανύπαρκτη μέχρι τώρα.

Ο δεύτερος τομέας με τον οποίο ασχολούνται είναι αυτός της αυτοδιοίκησης, με πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου να επισημαίνουν πως ειδικά στις εκλογές που αφορούσαν τις περιφέρειες και τους δημάρχους ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα.  Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει αυτό να αλλάξει και μάλιστα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του.

Ο τρίτος τομέας αφορά τον συνδικαλισμό με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαπιστώνει πως η παρουσία του κόμματος του και σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα της κοινωνίας, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.