Στην Άγκυρα συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και αποφάσισε πως η Αγκυρα «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο που διεξάγονται στην υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη και στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει με την “ΤΔΒΚ”». Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» θα βγει και πάλι στο προσκήνιο καθώς αναμένεται να ξεκινήσει, όπως είπε, νέα γεώτρηση τις επόμενες ημέρες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε μάλιστα και στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο αλλά και τη Θράκη σε ομιλία του στο Τουρκικό κοινοβούλιο, όπου και ξεκίνησε η νέα νομοθετική χρονιά. «Μας ενδιαφέρουν άμεσα οι εξελίξεις σε κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Όπως είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, έτσι είναι καθήκον μας να κάνουμε τα ίδια σε περιοχές στα Βαλκάνια και την Ευρώπη» δήλωσε. Έχοντας επίγνωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προκλήσεων της φιλοξενίας 3,8 εκατομμυρίων Σύρων, η Τουρκία δεν προτίθεται να τους «φιλοξενεί για πάντα» τόνισε ακόμη ο Ερντογάν. 

Την ίδια ώρα μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο έστειλαν για πολλοστή φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία για την επέτειο ανεξαστησίας της Κύπρου, τόνισε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. “Αγωνιζόμαστε με κοινό όραμα για μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένοι και υποστηριζόμενοι από το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι από έκνομες, παράνομες και βάρβαρες συμπεριφορές”. 

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από την Τουρκία να ελέγξει τιις προσφυγικές ροές που περνούν τις ακτές του Αιγαίου, ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε αφορούν στη θάλασσα και την ΑΟΖ αλλά κυρίως ενόψει και των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το ζήτημα των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων ώστε να φτάσουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών. 

Η  τουρκική προκλητικότητα θα συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας με τον  αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα επισκεθεί στο τέλος της εβδομάδας την Αθήνα.