Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι μέχρι και την Κυριακή, 6 του μήνα. Τις δύο επόμενες μέρες στα θεματικά πάνελ θα βρεθούν υπουργοί της Κυβέρνησης για να συζητήσουν με τους συνέδρους τα θέματα των χαρτοφυλακίων τους. Ενδεικτικά θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Ανάπτυξη, την Ψηφιακή Πολιτική, κ.ά..

Η έναρξη του συνεδρίου συμπίπτει και με τα 45α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο συνεδριακό χώρο Metropolitan Expo της Αθήνας, ενώ πριν το κύριο Συνέδριο διεξήχθησαν τρία προσυνέδρια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά με μεγάλη συμμετοχή νέων.

Η εγγραφή νέων μελών και η ανάδειξη συνέδρων έγινε μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. Στην Οργάνωση έκαναν εγγραφή 70.505 νέοι 18 ως 32 ετών, με συμμετοχή γυναικών πάνω απο 40%, ενώ το 35% των μελών ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία νέων 18 ως 22 ετών. Τα 70.505 μέλη εξέλεξαν ως αντιπροσώπους 2.111 συνέδρους.

Συγκριτικά με το προηγούμενο Συνέδριο που έγινε το 2016 η ΟΝΝΕΔ διπλασίασε τα μέλη της αλλά και τους συνέδρους. Ακόμα και για την ιστορία της ΟΝΝΕΔ οι ανωτέρω αριθμοί αποτελούν ρεκόρ εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο εκλογικός χαρακτήρας του συνεδρίου

Το συνέδριο έχει και εκλογικό χαρακτήρα καθώς την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα εκλεγεί ο 19ος πρόεδρος της Οργάνωσης, νέα μέλη στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, καθώς και οι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος είναι ο νυν αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Παύλος Μαρινάκης, δικηγόρος στο επάγγελμα.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και γύρω από το συνεδριακό χώρο θα βρίσκονται περίπτερα εθελοντικών οργανώσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών όπου οι Σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν ιδέες.