Σε αυτό συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της κυβερνητικής πρότασης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έχει επεξεργαστεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει και των επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι το κρίσιμο διάστημα είναι αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από την Αίγυπτο, στις 8 Οκτωβρίου, έως και τις 17 του μηνός που αναχωρεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Με δεδομένο ότι απαιτούνται 200 ψήφοι για να τεθεί σε ισχύ η δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Η πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι επιστολική ψήφος, για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτύπωση της ψήφου στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, χωρίς σταυρό, και ο κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας. Βεβαίως, αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 που είναι σήμερα στους 15 που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να υπάρχει και εκπροσώπηση από την ελληνική παροικία του εξωτερικού στις λίστες των κομμάτων, σημαίνει ότι παράλληλα ανοίγει και η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, με αλλαγή του μπόνους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική πρόταση αντιμετωπίζεται ως βάση συζήτησης και όχι ως θέσφατο, αν και κυβερνητικοί παράγοντες καθιστούν σαφές ότι δεν συζητούν στη βάση της πρότασης που κομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θεωρούν αντισυνταγματική.